Уроците от лимузината и камиона: "От толкова много работа в Чикаго не ти остава време да мечтаеш"

"Щастлив съм, че се върнах у дома", споделя мениджърът на отдел "Качество" в IT компания -  Михаил Хаджиев

05.10.2023 | 11:33 Редактор: Вяра Димова

Да оставиш мениджърски пост в японска компания и да заминеш за Чикаго да караш лимузина, камион и да правиш какво ли още не  - това е историята на мениджъра на отдел "Качество" в IT компания -  Михаил Хаджиев. Роденият в Ямбол мъж казва, че след 10 г. в САЩ не би заменил България, както и че тук може да помага много повече на обществото за месец, отколкото за години отвъд Океана. 

Това е поредната история за време, което до голяма степен е изгубено в преследване на следващата цел до момента, в който осъзнаеш, че друго е важно. 

"Винаги са ми липсвали тези неща - да отидеш на село, да чуеш птичките, да видиш небето. В Чикаго бях забравил звездите", сподели Михаил.

В Чикаго, Илинойс, Михаил остава в продължение на 10 г. Преди да заживее във ветровития град на езерото Мичиган Михаил тества хардуера в голяма японска компания в Ямбол. Отказва да застане начело на отдела и с един куфар и еднопосочен билет заминава заедно с баща си и майка си при сестра си в Чикаго. Казва, че е щастлив, че е със семейството си, но не и че е сам. 

Заминава на 25-годишна възраст, на която се оказва трудно да създадеш нови приятелства.

"Трудно се сприятеляваш, ставаш асоциален, защото в Америка се работи здраво – нямаш времето, с което разполагаш в България. Разстоянията са доста големи и виждаш приятелите си веднъж в седмицата, или за десет дн, главно приятелствата са в социалните мрежи", коментира той. 

Това е само една от причините, заради които след години обучение в IT сферата и завършено образование в Калифорния Михаил решава да се завърне у дома си, където днес оглавява отдела "Контрол на качеството" в IT компания в Северна Ирландия. 

"Тук се занимавам с много странични неща. В момента в свободното си време обучавам група приятели. Даже имам повече от десетина ученици, които обучавам за същата професия като мен. Станах учител, ментор, в същото време помагам на възрастни хора като участвам в повечето кампании на "Бъди човек" за град Ямбол. Помагам и на животните в приюта там", каза още Михаил за Bulgaria ON AIR.

Това той не може и да си помисли да прави в Чикаго. Казва, че там животът е на бързи обороти, нямаш и време да мечтаеш, камо ли да създадеш семейство. Тук е друго, казва ямболията.  

"Моите планове са да си остана тук, да си имам семейство и да възпитам тези деца, които винаги съм си мечтал да имам, по един добър начин. Искам да помагам на хората тук", категоричен е Михаил.

Вижте цялата история, разказана от Петя Кертикова във видеото.