Пътят до сбъдването на 20-годишна мечта: Трънлив, но резултатът е сладък

Петя Иванова не спира да прави планове: "Винаги нещата се получават, просто трябва да се мисли позитивно"

21.09.2023 | 11:18 Редактор: Елеонора Танева

В "Завърналите се" този път авторът Петя Кертикова разказва една "сладка" история, историята на майстор-сладкаря, макар и без кетап, Петя Иванова.

От млада Петя мечтае да има своя пекарна. Мечтата ѝ се сбъдва преди две години, а чака за това цели двайсет. Дори мястото, което набелязва в родния Вършец, стои и чака нея.

"Винаги нещата се получават, просто трябва да се мисли позитивно", споделя Петя.

За да я има пекарна "Вършец" днес, Петя преминава през работа за жълти стотинки след падането на комунизма.

"Това бяха годините 97-98-а. Много тежки години… нямаше работа, заплатите бяха малки и не се свързваше нищо. Не двата края, а нищо", спомня си с тъга Петя.

Тя краде занаята в продължение на години, в които работи в сладкарници в София и какво ли не във Великобритания.

"Аз се занимавах с почистване – нормалните неща. Минала съм през хотел, през къщи, през всичко", не крие от какво е изкарвала прехраната си жената.

За чуждата държава Петя заминава заедно със съпруга си Цветомир, с когото последните 3 г.  дори успяват да се издържат само от сладкарство.  

"От Лондон се преместихме на морето и така станаха нещата, че започнах да зареждам със сладкиши няколко български магазина. И започнахме да зареждаме и в Лондон – там бяха големите клиенти“, разказва още Петя.

Дори и успешни в Англия, Петя и съпругът ѝ решават да направят завой на 180 градуса и след близо 15 г. да се приберат в името на дъщеря им. А и не само.

"Никога не съм си заминала окончателно. При мен винаги заминаването беше с тази нагласа - да се завърна", добавя Петя.

Така и става. От две години постоянният адрес на Петя отново е курортното градче Вършец. А пекарната изпълва дните с топлина, надежда и детски смях.

А мечтите не спират дотук.

"Много искам още една пекарна, няма да е сега, но в бъдеще!", планира Петя.

Вижте цялата история, разказана от Петя Кертикова във видеото.