През кралските блюда и храната за олимпийци до готвенето с насекоми

Историята на шеф Виктор Жечев - за любовта към храната с щипка чужд опит и още нещо

15.10.2020 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

Той опознава света с помощта на подправките и гозбите, които приготвя. Говори чрез храната. Казва, че рецептите не вършат работа, освен ако не вложиш и част от сърцето си в тях. 

За шеф Виктор Жечев, който е и зам.-председател на "Шефс Клуб България", няма граници в готвенето. Знае да приготвя едно от най-засуканите френски ястия, което е било любимо на крал Луи XVII

"Това е див заек по кралски. Поради количеството захар, което е приемал, е останал без зъби и е искал величествено ястие, което почти да се яде без зъби. Затова те правят руло от див заек, което го пълнят с трюфели вътре, месо... и това се сервира с кръвта на заека," описва ястието шеф Жечев. 

Освен, че месото на дивия заек няма почти никакви мазнини, готвенето с кръв се оказва нелесна за изпълнение задача. А от сухото месо на заека и френската кухня Виктор опитва и екзотичната азиатска. В Южна Корея работи 1 година в български ресторант. Там се учи да приготвя еквивалента на българската шкембе чорба - супа от буболечки, която бори махмурлук. Сервира на южнокорейците и капама, чушки бюрек и кисело зеле, които по думите му се приемат страхотно от местните там. 

Готвил в Нидерландия, Япония, Мексико, Филипините, САЩ и къде ли още не, шеф Виктор остава в Лондон в продължение на 5 години. Там работи за швейцарска компания. През това време приготвя храната за различни кралски особи, сред които принц Чарлз, чието любимо месо е еленското.

А благодарение на това, че разбира руски език, го избират за екипа готвачи, които ще приготвят храната за олимпийските състезатели в Сочи през 2014 г. 

"Беше изключително, защото всяка страна приветства атлети, прави събития," казва шеф Жечев пред Петя Кертикова.

След близо десетилетие работа за чужди икономики Виктор се завръща. Сега иска да остане, да отвори свой ресторант един ден и да има семейство. Силно желае да предаде наученото навън и най-вече всички кандидат-готвачи да ценят храната и да не я изхвърлят. 

"Не само опитът, но и начинът, по който се уважават продуктите и да се избират локални, защото все още произвеждаме страхотни локални продукти. Да съхраним онова, което имаме като даденост," казва още шеф Жечев. 

Цялата история на шеф Виктор Жечев гледайте във видеото.

Гледайте всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Готвенето си е изкуство! Сигнализирай за неуместен коментар