fallback

По трънливия път на немилия емигрант до осъществените мечти

През пет американски щата отново у дома след 16 години

26.09.2019 | 11:50 Автор: Тодор Петров

Да живееш в 5 американски щата и въпреки това да пуснеш котва във Варна - това е само щрих от поредната история на Петя Кертикова в "Завърналите се." За пътя към Америка на една смела жена и нейния съпруг преди 20 години, за първите изкарани емигрантски пари, които се равнявали на няколко месечни заплати в България и за вкуса на българската баничка - историята на Магдалена Маринова.

Нейният дълъг и трънлив път в САЩ започва още през 1998г. 

"Ние търсехме възможност да напуснем България. Беше трудно. 1997-1998 г. бяхме сред стачкуващите пред парламента," спомня си Магдалена. 

А възможността се оказва спечелената зелена карта. Така двамата със съпруга ѝ и бизнес партньор Дамян заминават за Атлантик сити, Ню Джърси по покана на техни приятели. Макар и да не знаят английски език, започват работа в казино. Помнят и първите изкарани пари, които са се равнявали на няколко месечни заплати в България. 

Седем месеца по-късно заменят Ню Джърси с Пенсилвания. Постепенно започват по-висококфалифицирана работа. Живеят в Бостън, Далас, където полагат основите на значими и важни за българските емигранти организации. Живеят и в Сънивейл, Калифорния, преди да изберат отново България за свой дом - по-специално Варна, където пускат и котва. 

В родината осъществяват и мечтата на Маги - да имат къща за гости и да посрещат хора от цял свят. 

"Казах си, че един ден като се пенсионирам ще имам къща за гости без значение къде ще е тя," споделя Магдалена. 

Така Маги, Дамян и синът им живеят щастливо на морето. Родителите казват, че детето им се чувства по-свободно в България, отколкото е било в САЩ. Тук възрастните ценят и друго - българската храна, която им е липсвала по време на живота в Далас. 

"Пътували сме до Чикаго, за да идем на български ресторант. Тук (бел.ред. в България) хората не разбират какво значи това," казва още Магдалена. 

Освен работата по бутиковия хотел, Маги се опитва и да промени средата, в която живее към по-добро.

"Българинът има нужда да се усмихва повече. И ако някой ми каже, че няма причина - не е така. Ти си здрав, прав, имаш деца, имаш родители, съседи, пиеш боза и ядеш баничка - неща, които хората идват от Япония, за да правят, да гледат рози. Ние имаме прекрасни условия да им се радваме, защо не им се радваме?" споделя Магдалена. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Завърналите се с Петя Кертикова
fallback