Истината е във виното и розите - историята на завърналите се Людмил и Десислава

От Великобритания до Сопот по трънливия път към розовата мечта и малиновото вино

12.09.2019 | 09:44 Редактор: Тодор Петров

Да се завърнеш в родния Сопот и да правиш малиново вино. Людмил и Десислава, и двамата родом от Подбалкана, гледат рози, лавандула, шипки и малини. Всичко това у дома, а не във Великобритания, където живеят и работят близо десет години. Завръщат се в България, в която искат да останат. Казват, че работата на полето е трудна и понякога неблагодарна, но обичат земята и тя им връща със същото. 

Всеки ден през лятото стават в 4 сутринта и работят до късно. Гледат малини - осъществената мечта на Людмил. Правят вино, което наричат еликсир. 

"Решили сме виното да не го обременяваме с проблеми, а нещата около него да се случват бавно и без проблеми," разказва Десислава, която отговаря за промотирането на крайния продукт. 

Миналата година вадят и първото си вино. Преди да гледат обаче малини, започват с рози. За целта заминават за Великобритания преди България да влезе в ЕС, за да изкарат пари и да стартират нещо свое, след като са работили какво ли не. Трудностите покрай изкарването на бизнес визите по онова време не ги отказват.

Семейството помага - докато младите работят навън, майката на Людмил се занимава с розовите масиви в България. 

След 4 години, събрали пари за 50 дка рози, Людмил, Десислава и дъщеричката им решават да се приберат и да започнат да се занимават с розите. 

"Дойдохме си с много идеи и си мислехме, че с розите ще можем да си докарваме приличен стандарт на живот. Нещата не се случиха точно така обаче. Трудностите бяха повече и разходите доста по-големи," казва Десислава. 

Така събраните пари свършват и се налага двамата с Людмил да заминат отново - този път една идея по-лесно и с предварително уредена работа. Прибират се окончателно през 2015 година, когато засаждат и малините. 

"Тук е нашето място, ние сме българи. Всеки българин трябва да живее тук, но все пак препоръчваме да иде в чужбина, да види как се работи там и да се върне и да го приложи тук в България, а не да чака и да си мисли, че някой ще му свърши нещата отгоре. Искаме да покажем, че нещата и тук могат да се случват стига да имаш желание," казват Десислава и Людмил - отбор както на полето, така и в живота.

Как се обработват 37 декара малини и какво е да бъдеш млад земеделец в днешно време в България – вижте в репортажа на Петя Кертикова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК