Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Блестящите изкушения

В средновековието диамантите са използвани за изграждане на стени и пътища заради здравината си

17.12.2023 | 21:33 Редактор: Елеонора Танева

В средата на 17-ти век френският пътешественик и търговец Жан-Батист Таверние продава на краля Слънце – Луи XIV огромен син диамант. През 1673 година скъпоценният камък е повторно шлифован от придворния бижутер и наименуван "Синият диамант на короната“. По време на Френската революция е откраднат. Историята на брилянта е съпътствана от кражби и препродажби, докато се озове при лондонският банкер Хенри Хоуп, който му дава името си. Днес синият диамант The Hope или Надеждата е най-известният в света. Според легендата той носи нещастие на притежателите си, защото първоначално е откраднат от окото на индуистка статуя.

На 10 март 2023 година аукционна къща "Сотбис“ продава на търг розовия диамант "Розова звезда" за 71,2 млн. щатски долара. Така този скъпоценен камък стана най-скъпият в света.

Той е добит в Южна Африка и тежи 59,60 карата.

В класацията на най-високо оценените е и необработения диамант "Lesedi La Rona“, голям почти колкото топка за тенис и тежащ 1111 карата. През 2017 година е продаден за 53 млн. щатски долара. Максималната цена плащана досега за най-големия син диамант „Oppenheimer Blue“, тежащ 14,62 карата е 57 милиона и 600 хиляди долара.

"Брилянтът е форма за фасетиране, която е разработена специално за диамантите. Целта е когато светлината навлезе в камъка да се отрази в стените му и да излезе навън, без да се загуби нещо от нея. Така се се получава неповторимият блясък на диамантите.“ Това казва д-р Петко Петров, ръководител на „Фондове и експозиции“ в музея „Земята и хората“.

„С най-силен блясък са диамантите с кръгла форма на рундиста. Rround brilliant cut се казва тази форма на обработка. Начинът на обработката влияе много върху блясъка и определя 25 процента от цената, затова фасетирането се прави в точно определени пропорции. Два диаманта, еднакви по качество като минерали, но фасетирани по различен начин имат съвсем различен блясък.“ Това казва д-р Николета Цанкова, гемолог и преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – София.

„Рефрактометърът е един от най-важните уреди за всеки гемолог. Чрез него се определя индексът на пречупване на светлината, който е един от най-важните оптични параметри, използвани за разпознаване на полираните скъпоценни камъни. След като се установи ъгъла на лъчепречупване, по таблица се определя вида на минерала.“, казва гемологът Ася Гардели.

Според историята преди повече от три хиляди години хората за първи път откриват диаманта. Смята се, че първия камък е намерен в Индия. Заради способността да отразява светлината по специален начин веднага е оценен подобаващо от местните. Друга история разказва, че през средните векове населението на Южна Америка използвало ценния минерал като чакъл, защото бил изключително твърд и устойчив, и подходящ за изграждане на стени и пътища.

Вижте повече по темата във филма на Миглена Георгиева.

Снимки: БГНЕС