Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Търси се геномът на Европа

Разчитането на човешкия код отнема 12 години и половина на голям екип от учени

01.10.2023 | 15:23 Редактор: Тодор Петров

Кодът на човешкия геном съдържа 3,2 млрд. букви. Ако се напише на хартия, за него ще са нужни 750 хиляди страници формат А4. Според друго изчисление, за да изброи всички букви, човек трябва да пише по 60 думи в минута, 8 часа на ден, в продължение на около 50 години!

Разчитането на човешкия код отнема 12 години и половина на голям екип от учени от САЩ, Франция, Великобритания, Япония и Китай. Те откриват, че гените ни са далеч по-малко от очакваните, а протеините, изграждащи тъканите и регулиращи функциите на тялото ни, са много по-сложни отколкото са си представяли.

Човешкият геном е разчетен на 14 април 2003 година. След тази дата започват редица изследвания и биометрични проучвания. Сред тях са и проекти за търсене на точната последователност на ДНК с цел откриване на мутации, както и на различни здрави варианти на един ген. 

През 2018 година стартира проекта "Едно плюс милион генома в Европа", в него участва и България. Целта е да се съберат данни за поне един милион души от Стария континент. Представителната извадка на страната ни включва между 6500 до 7000 генома, които са предоставени от доброволци.

Вижте повече по темата във филма на Миглена Георгиева.