Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Да те жадувам...

Група "Сигнал" с два любовни концерта на 14 февруари

12.02.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

"При сблъсъка с любовта всеки става поет". Изводът е на древногръцкия учен, математик и философ Платон. Чувството изпълва с енергия телата и душите, и кара хората да летят. За влюбеният всичко наоколо е красиво. И съвсем неосъзнато около него започват да звучат любовни песни. А когато стане дума за музика почти инстинктивно излиза рок група "Сигнал", която от 45 години възпява любовта.

"Повечето от елитните световни банди пеят за любов, раздяла и така нататък. При нас също се получи някак естествено още от самото начало", каза барабанистът на "Сигнал" Владимир Захариев. "Не мисля, че има нещо по-хубаво от любовта. Темата е неизчерпаема и дава безброй възможности да се правят песни", допълни бас китаристът на групата Георги Янакиев.  

"Аз бих искал да разкажа един комичен случай от моя блок. Съсед на горен етаж преживява любовна драма и започва да пуска нашата песен "Съжалявам". Парчето се върти някъде около 20-30 пъти, едно след друго и това е цял ден. В един момент се чува, че вече и той пее. Тогава друг съсед не издържа и отиде при него и му вика: "Хайде бе, Пешо, стига съжалява! Дай нещо друго!" Ние се смеем на това, обаче на човека сърцето му се къса", разказа Владимир Захариев.  

Творчеството на "Сигнал" е от първото влюбване до раздялата, казват музиuантите от групата. "Ние провокираме текстописците с мелодията, която им даваме и те започват да мислят в тази посока. Много важна е симбиозата, която се получава след това. Ако те не съвпадат, то вече нито музиката е важна, нито текста", категоричен е китаристът на "Сигнал" Александър Мариновски.

"Изпълнителят трябва да има определени качества, за да придаде например една тъга в любовна песен, без да е преживял такава. Давам пример с нашата балада "Грешница". Когато за първи път я чул по радиото наш приятел, живеещ в Германия, ми се обади по телефона, за да ме пита дали вкъщи всичко е наред. Затова казвам, че певеца трябва да прескочи и от другата страна, и да преживее проблема дори, когато той няма такъв", разказа вокалистът на "Сигнал" Йордан Караджов.

Музикантите казват, че не делят песните си на много обичани и по-малко обичани. Сравняват го с любовта на родителите към децата – всички са им скъпи. Публиката обаче на всеки концерт иска да чуе "Да те жадувам", "Липсваш ми", "Може би", "Сбогом"... Това са и парчета, на които цялата зала пее.

От първи юни 2013 г. на небето свети звезда наречена "Сигнал". Това е подаръкът, който групата получава за 35-та си годишнина. В същата тази 2013 г., на юбилейния им концерт, те са свидетели и на предложение за брак. А после това става се повтаря и на първия им любовен концерт.

"Малко плахо приехме идеята за любовен концерт, защото това е едно голямо предизвикателство. Рок концерт е едно, а пък концерт само с любовни песни е съвършено различно. Нашият мениджър Влади Славов, който ни предложи този формат се оказа прав. Успехът беше абсолютно оправдан. Затова не случайно на 14 февруари 2023 г. правим второ издание с два концерта за Деня на любовта и виното", каза Йордан Караджов.