Историите ON AIR

Събота от 19:00 часа
още

Историите ON AIR: Карантина

Трябва да свикнем да живеем с Ковид-19, но как?

18.07.2020 | 20:00 Редактор: Ивет Арабова

Във времето на новия коронавирус всички живеем с повишено внимание. Така ще е докато не открият сигурен антивирусен препарат или ваксина. Отвсякъде чуваме, че трябва да свикнем да живеем с него. Въпросът е – как?

"Ковид-19 е вирусна инфекция, която може да наподобява грип или обикновена настинка. Заразените рядко вдигат висока температура. Тя обикновено е между 37,5 и 38 градуса. Не е задължителна появата на болки в гърлото, кашлица, запушен нос. По отношение на самата клинична картина заболяването е велик имитатор", казва доц. д.р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Съветът на медиците е, когато не се чувствате добре, да си останете вкъщи и да се обадите по телефона на личния си лекар. А той ще прецени как да постъпите. Но най-надеждният начин за доказване на Ковид-19 е PCR-тестът. Той не се поема от Здравната каса и пациентът трябва доброволно да го направи, ако има съмнения, че е заразен с коронавирус.

"Лабораториите, където се правят изследвания за новия коронавирус, са оборудвали специални манипулационни. В тях се допуска само по един пациент и се прави постоянна дезинфекция", казва Тодор Захариев, управител на Медико-диагностична лаборатория "Бодимед".

PCR-ът е положителен обикновено три-четири дни преди клиничните изяви и може да е негативен след петия-шестия ден от началото на заболяването, ако вирусът вече е слязъл в белите дробове. Затова много е важно как се тълкуват изследванията, а не само да се съобщават някакви резултати. Това обяснява д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ "Св. Анна" - София.

При положителен тест лабораторията, където е регистриран, трябва да въведе данните на новозаразения в Националната информационна система. Оттам съответното РЗИ взима контактите и започва епидемиологично проучване, което се извършва основно по телефона. След това започва установяванено на контактните от първи ред. Обикновено това са хората, с които болният живее в едно жилище, казва д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в РЗИ-София.

На работното място също може да има контактни от първи ред. Не всички колеги на новозаразения обаче трябва да бъдат карантинирани. Всичко зависи от времето, в което са били заедно, дали са работили в една стая, дали бюрата им са близко едно до друго, дали са ползвали лични предпазни средства.

Когато в едно предприятие имат случай на заразен или на контактен на болен от Ковид-19, работодателят е добре да се свърже със Службата по трудова медицина. Следващата стъпка е да уточни кои са най-близките му колеги, за да бъдат изолирани или тествани за вируса. Също така много важно е да се осигури спокойното връщане на работа на преболедувалия. Това обяснява Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в БСК.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 седмици
Забележете как се определя най-надеждният тест! : "PCR-ът е положителен обикновено три-четири дни преди клиничните изяви и може да е негативен след петия-шестия ден от началото на заболяването" Това ако е надежден тест, аз съм трамвай! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Носете маски и спазвайте дистанция! Сигнализирай за неуместен коментар