Наесен съпротивителните сили на хората срещу Ковид-19 ще отслабнат

1 млн. българи не спазват мерките, системата ще се натовари, предупреди проф. Николай Витанов

17.07.2020 | 22:13 Редактор: Александра Иванова

Ковид-19 стана част от нашето ежедневие. Всеки ден отчитаме рекорди в броя на регистрираните случаи, но трябва да се отбележи, че и броят на направените проби е завишен. В крайна сметка изчисленията на математиците се сбъднаха. И все пак, какво ни очаква?

Ръководителят на екипа за анализи към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов заяви пред "Денят ON AIR", че при около 200-300 новорегитрирани заразени на ден, е съвсем вероятно здравната система да се претовари.

"Видяхме бройката 300. Тя е неприятна, защото здравната система ще започне да се претоварва полека. Не веднага, но постепенно. Най-големите съпротивителни сили са в София и Пловдив, по-малките градове не разполагат с такива. Ако това продължи 2-3 седмици, болниците ще станат проблемни, няма да има места за хората в лечебните заведения", посочи той.

Професорът от БАН отбеляза, че милион и половина българи не искат да спазват мерките.

"Хубавото е, че при всички изчисления пресмятаме активните елементи в системата. Щабът иска да тръгнем надолу по стълбата и да се върнем в началото на юни, когато отчитахме 6 заразени. Сега сме 50 пъти повече, милион и половина не желаят да спазват мерките. Мислят, че ЕС плаща помощи на най-засегнатите от коронавируса държави. Парите вече ги взехме, САЩ и Бразилия пари от ЕС ли ще вземат за многото им случаи? Не е така. Ние сме 300 заразени посред лято, представете си наесен, когато съпротивителните сили на хората намалеят и дойде влагата. Добре е да използваме летния период, за да намалим случаите", предупреди Витанов.

Николай Витанов припомни, че се намираме в хаотичен сценарий на пандемията от коронавирус и, че най-вече софиянци трябва да внимават от разпространението на заразата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Живейте си живота, след това - потоп Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 5
срамувам се от бг ме
преди 3 години
Напротив през лятото хората са събирали слънчеви лъчи и са консумирали полезни храни, били са на почивка в Гърция или на нашето море. Есента в България е златна. Не е нормално да се правят негативни прогнози. Хора живейте си живота.. Сигнализирай за неуместен коментар