Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Йогата – хит от древността

Умението да фокусираш внимание до постоянно задоволство

31.05.2019 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

Йога е една от шестте индуистки философски школи, целта на която е да трансформира тялото и ума. Философията в Индия винаги е била практически ориентирана. Затова индийските религиозно-философски учения задължително и без изключение имат прагматична цел. Те трябва да доведат този, който ги следва, до освобождаване и абсолютно избавление от прераждания, тоест от сансаричното битие. А то предполага цикъл от многобойни, стотици хиляди, дори и повече прераждания, обяснява индологът проф. Милена Братоева, ръководител на катедра "Класически изток" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

"Йога е състояние. Състояние на супер леко, енергезирано тяло. Ум без притеснение, покой. Йога е и пътя до това състояние. Йога е умението да концентрираш, да фокусираш внимание, да не се разсейваш. Йога е постоянно задоволство", казва Красен Стоянов от "Ащанга Йога Шала". 

Много от различните видове йога - като Хатха, Ащанга, Раджа, Айенгар и други, включват в своята практика изключително важния етап, наречен асана. Това са популярните физически упражнения, при които тялото заема специфични позиции. Когато те са изпълнени правилно, се постига спокойствие на ума. Редовното практикуване на тази гимнастика постепенно води и до подобряване на физическото здраве и уравновесява емоционалното състояние.

"Определено йога не е спорт. Определено йога включва в себе си много повече детайлност, която обхваща и тялото, и ума, а също душата, емоциите и начина, по който въобще възприемаш света наоколо", казва председателят на Българската федерация по йога Вера Захариева. 

Вижте повече подробности във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК