Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой предаде Васил Левски?

Коментар на проф. Пламен Митев в "Операция история"

18.02.2019 | 11:02 Редактор: Зара Паталева
Кой предаде Васил Левски?

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство - това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точният отговор все още се крие някъде в османските или други архиви. Мит и фалшификация е, че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден.

Изключително странно е да отдаваме почитта си към Левски на 19 февруари, при условие, че той е обесен на 18 февруари по нов стил. Няма логика, но политическия елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност. Тевенският учител Иван Фурнаджиев дава пръв пълното словесно описание на Левски пред османските власти. Това е документирано и дори иска награда за дейността си, а днес в Тетевен има улица на негово име. Един от хората пък осъдил Левски - прочутият Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд, коментира проф. Пламен Митев в "Операция история".

Според съвременни генетични изследвания е възможно да има мутации, които да предразполагат някои хора към насилие. Има няколко теории, едната е свързана с игрек хромозома в повече, т.нар Синдром на Свръхмъжа, други с това, че при някои хора е генетично предразположено да имат проблеми с допамина и серотонина, т.н. хормони на щастието. В САЩ и в Италия вече има двама жестоки убийци с намалени присъди заради това, че адвокатите им са пледирали, че те са генетично обременени. В момента по света текат над 200 съдебни процеса, където защитата използва тезата, че насилието е генетично заложено, а подзащитните им не носят вина за действията си - разказа разследващият журналист, главен редактор на "168 часа" и списание "Космос", Слави Ангелов.

Според едно английско изследване въздействието на картините на Леонардо да Винчи се дължи на това, че той е страдал от кривогледство, или по точно - виждал е заобикалящия го свят по особен начин, който е предавал в картините си. Интересно е, че в картините му се вписват идеално сложни геометрични фигури. Той безспорно е най-талантливата и въздействаща личност на Ренесанса, сам се е смятал по-скоро за изобретател, а не за художник.

Втора част гледайте тук >>