Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Проф. Недялков: Може да има обективен прочит на общата ни история с македонците

Един от сблъсъците на интересите на Великите сили ще бъдат Балканите, смята той

26.05.2024 | 17:31 Редактор: Йоана Великова

На фона на победата на ВМРО в Република Северна Македония и бурните събития край Вардар, в предаването "Операция История" проф. Димитър Недялков говори по темата може ли да има обективен прочит на общата ни история с македонците. 

"Предвид сегашното състояние, за българите Северна Македония продължава да е едно голямо изпитание, защото поставя изключително много казуси. По принцип цялата тази история е трагична за нас, българите, защото ние там сме пролели много кръв, много съдби са обърнати, ние приемаме най-много бежанци от територията на Македония, около половин милион българи. Аз съм българин от Македония, това за мен си остава като отворена рана. Може би затова се занимавам с този проблем, защото той е стратегически за бъдещето на България, както и за целия регион, защото това е един от спорните въпроси за много държави, не само за нашата. В това число е и Гърция, но там се кръстосват интересите и на Великите сили, заради стратегическото положение на Балканите", каза Димитър Недялков. 

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че един от сблъсъците на интересите на Великите сили ще бъдат Балканите. В този ред на мисли, българските политици трябва да бъдат много внимателни при отстояване на българската позиция и на истината, подчерта той. 

"Винаги може да има обективен прочит на общата ни история, това е въпрос на ментална нагласа и на дискусия. Нещо, което, за съжаление, за момента ние не го виждаме. Може би нямаме единна позиция по отношение на събитията в миналото, които касаят общата ни история - нещо, което е слабост на единната българска позиция", коментира гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
123
преди 3 седмици
Значи, да не смеем да учим и говорим историята си, такава каквато е, за да не обидим и нараним македонците! Сигнализирай за неуместен коментар