Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Била ли е София село и как се превърна в това, което в момента е

"София е град с много голяма традиция", каза историкът Йордан Миленов

28.04.2024 | 18:00 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция История" и рубриката "Тяхната история" правим пътешествие във времето, когато София е изглеждала по тотално различен начин. Дали София е била изоставено село или много важен град преди 150 години, това коментирахме с историка Йордан Миленов.

"Този спор се заражда непосредствено след Освобождението през 1878 година. Според статистика, направена тогава, населението на София е било около 11 хиляди, а Пловдив и Русе са били много по-големи градове. Сега София е с повече от два милиона души население, докато тогава е било едно село", пояснява Йордан Миленов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът допълни, че София започва да се променя в началото на 20 век, когато идва Фердинанд I. Той открива природонаучния музей, благодарение на него в столицата пристигат много добри хора в сферата на архитектурата от Западна Европа. Въпреки обвиненията, които Фердинанд получава заради загубата на войни, той е имал силно чувство за естетика. 

"През 80-те години на миналия век все още беше останал духът на стара София. Имаше варница за каруци, кварталите бяха с къщи и дворове от селски тип, някои хора гледаха и животни в центъра на София. Хората говореха на интересен диалект, който до ден днешен аз използвам и понякога ставам за присмех, но на мен ми е мил и скъп. Тази емоция, която тая в себе си, е от детството. София не е била голямо село, а град с много голяма традиция", разказа Миленов. 

Целия разговор гледайте във видеото.
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
ШОПен
преди 1 седмица
до к.1.....нещо да ти говорят имената "Сердика ,Триадица ,УЛПИЯ..., Средец.".. А колкото до днешна София, *** до *** . Софиянец е този , на който и дядо му е роден в София. ОК. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Пловдивчанин
преди 2 седмици
Разбира се , че София е била село ! Нещо повече - днес София е още по-голямо село ! Днес в София е пълно само със селяни - безпросветни, нагли, миризливи, прости и алчни! Но пък се правят на граждани ( със селки произход). Сигнализирай за неуместен коментар