Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Големите съкровища на Североизточна България

Валентин Княжевич разказва за загадките на праисторията

28.04.2024 | 17:29 Редактор: Йоана Великова

За невероятната праистория на българския североизток и загадката античния Мисионис в предаването "Операция История" говори историкът Валентин Княжевич. 

"За праисторията и особено за по-малките градчета в България се знае по-малко, защото те остават встрани от погледа на големите открития, но големите неща, за които ние знаем, дължат началото си на по-малките и по-старите открития. Можем да разделим Североизточна България на три части: вътрешността, крайморски район и Добруджа. Интересно е, че първо е заселена вътрешната област на Североизтока преди 6400 години пр.н.р. и там са намерени голяма част от праисторическите открития", каза Валентин Княжевич. 

Пред Bulgaria ON AIR историкът поясни какви са били хората от културата Овчарово. Те са били хора, много близки до нас. Тази култура се е развивала много интензивно и усвоява един много сериозен район. Между 1971 г. и 1972 г. посредством археологически разкопки е проучена Селищната могила Овчарово. Открита е култовата сцена от Селищната могила. 

"Спорът между Търговище и Шумен къде точно се намира Мисионис е на повече от 100 години и се дължи на това, че изворите, от които черпим информация, са много малко. Някои преводачи са категорични, че това име се е получило с метатеза от Симеонис, тоест градът на цар Симеон, и се отнася за Шумен", обясни Княжевич. 

Целия разговор гледайте във видеото.