Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Смелостта на българите във войните и идеологията ни преди години

"Патриотичните песни играят роля във всяка война", каза Калин Иванов

28.04.2024 | 16:54 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция История" историкът Калин Иванов коментира войните, в които България е участвала, както и какви са били идеологията, възпитанието и образованието на българите преди. 

"Причините за смелостта на младите българи тогава са били две: едната е военна, защото по друг начин няма как да се превземе вражеската позиция, а това, което дава мотивация на някой да отиде на фронта, в ужасните условия на войната, е фактът, че България по това време е била държава, която трябва да се доказва. Войните за национално обединение са от 1875 г. до 1944 г. Всички войни, в които участва България, са с тази цел и това е идеологията, която ги задвижва. Подготовката за тези войни е в кратките мирни периоди между войните", каза Калин Иванов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че идеологията на българите се е виждала ясно в образованието. В един учебник по география, например, е имало карти на България в бъдещето - обединена и велика България. Това е една идеология, наречена иредентизъм - идеята, че твоята държава е разделена и ти трябва да я обединиш. 

"Патриотичните песни играят роля във всяка война. Виждаме в момента в Русия и Украйна е пълно с модерни патриотични песни, които описват обединена Украйна или Русия. Ако човек хване да прочете вестник "Народна отбрана", вестникът на българската армия преди 1934 г., ще види, че отгоре има ноти на някоя песен.", заяви още историкът. 

Целия разговор гледайте във видеото.