fallback

Кой е Вълчан Войвода?

Неговата личност вълнува историци и изследователи

07.04.2024 | 18:12 Автор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" историкът Лъчезар Кръстев говори за историята на Вълчан Войвода и митовете и доказаните факти за неговите деяния.

"Във времето историческата личност на Вълчан Войвода, ако такава е съществувала, толкова много се припокрива с митологичната му личност, че аз често казвам, че това е цял клон на митологията, наречена "Вълчанология". Аз ще съм най-щастливият човек, ако някой докаже неговото съществуване, защото реални факти няма. 6 или 7 населени места спорят за неговото родно място, най-вероятно е роден в Странджа", каза Кръстев.

Първото споменаване на Вълчан Войвода е от Петко Славейков чак след Освобождението на България през 1890 година. Има песни и сборници от различни краища на страната, в които Вълчан присъства.

"Той вълнува сериозни историци и изследователи, но всички негови артефакти ги е виждал само този, който говори за тях. Един от тези артефакти е бакъреното тефтерче, в което се пише за Вълкан или Вълчан, но никой никога не го е виждал", допълва историкът.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback