Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Общата ни история е сбор от милиони лични истории

Валентин Стамов за пътя и ценностите на един забравен български род

07.04.2024 | 17:17 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" маестро Валентин Стамов разказа личните истории на своя род и какъв е бил битът на българите през неговите очи.

"Историята на моя род започва от Ломско село и от поп Дамян, мой прадядо от рода на майка ми. Поп Дамян, освен че има духовно образование и че е изключително любознателен и освен като свещеник, той се е появявал и като учител и будител. Всички в селото го запомнили с това, че е създал цели поколения ученици, които учел на Христовата вяра. За да увековечи своето дело, той построява със собствени средства черква, която до ден днешен функционира, тя е пример за отговорност при построяването. Такъв храм не съм виждал никъде в нашата страна - обзаведен с балкон за хор, с огромен олтар, с книжнина, която е запазена", разказа маестро Стамов пред Bulgaria ON AIR. 

Той допълни, че поп Дамян създава две основни мисии в рода - да създава семейства и съратници, които да творят, и неговите синове да бъдат защитници на правдата и свободата. Самият дядо Дамян е бил земеделец, по-конкретно лозар.

"След деветосептемврийския преврат моят дядо започва да се бори за правда и свобода, да защитават хора, които са били неправилно осъждани. Моята баба е била учителка в Лом, тя е възпитала хората в този град. Много често хора идваха да преспиват в нашата къща и да търсят подкрепа от тяхната учителка", каза още маестро Валентин Стамов.

Гледайте целия разговор във видеото.