Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой и как построи добрата стара София?

Забравените красиви умове на България

03.12.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Често се казва, че модерната българска нация е създадена на базата на българското село и българския еснаф-дребен или среден занаятчия. Това по принцип е така, но именно от средите на същите тези селяни, еснафи, търговци ще се родят и блестящи учени, като проф. Иван Странски, бащата на кристалния растеж, номиниран за Нобелова награда по химия, проф Кръстю Кръстев - откривателя на електромагнитната пулсация, д-р Стамен Григоров, откривател не само на прочутия Бацилус булгарикус, но и на противотурбеколозна ваксина и още десетки и десетки други.

Сред такива светли умове е и архитект Лазар Парашкеванов, направил Националната опера, множество уникални сгради в София, а в страната в началато на 20- ти век -  стадион Георги Аспарухов. Това е човек, за когото гостът в ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ твърди, че има необичайна съдба и трябва за него да има цял сериал. Това е маестро Валентин Стамов, писател, журналист, композитор.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ивелина Дичева
преди 4 месеца
Здравейте, не дадохте възможност да чуем какво е споделил гениалният ни архитект на маестро Стамов. Голяма изненада беше фактът, че са имали тази възможност да се срещнат и разговарят! Сигнализирай за неуместен коментар