Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Готска или гетска азбука е създадена у нас? ТЯХНАТА ИСТОРИЯ

Кой е епископ Вулфила или Урфил? Говори Николай Колев

26.11.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

По нашите земи са се родили изумителен брой писмености, а една от най-известните от тях е тази на епископ Вулфила или Улфила, а някои го наричат и Урфил.

За нея много се спори, но не се спори за това, дали е създадена тук, а за това, дали тази писменост е на германското племе готи или на тракийското племе гети.

Голямата част от академичната наука приема, че това са буквите на готите, но пък не малък брой изследователи твърдят, че това е четмото и писмото на траките гети.

И нещо повече, че всъщност готи и гети било едно и също племе или народ, и че въпросната писменост е първообраз на кирилицата.

В студиото на ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ  и в рубриката ТЯХНАТА ИСТОРИЯ е един голям изследовател на тази тема и въобще на българската история, издател и автор на множество книги Николай Колев.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Христин Христов
преди 4 месеца
Затова винаги съм смятал, че най-умните и ценни хора в обществото са ядрени физици, математици, инженири и т.н. хора на точните науки! Проф.Николай Колев трябва не само да се огласява в обществото чрез ерудити като Росен Петров, но трябва и да се изучава от младите за да не бъдат *** последователи на малограмотните си, в много случаи, учители! Много време загуби Росене в едно обикновено недъгаво шоу, което освен изчекната чалга, друго не остави на хората! Великолепни предавания правиш! Давай! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Живко Николов
преди 4 месеца
За-мен е Голяма-Чест,че сме се-виждали поне-веднъж на-живо!....Мобя-Ви,продължавайте така! Сигнализирай за неуместен коментар