Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

„Операция История“ със специално издание на 19 април

18.04.2020 | 09:00
„Операция История“ със специално издание на 19 април

Навръх Великден историческото предаване по Bulgaria ON AIR – „Операция История“ с водещ Росен Петров ще отпразнува своя втори рожден ден. Годишнината съвпада и с честването на един от най-големите и светли християнски празници Великден.

Точно преди две години, отново навръх Великден, се излъчи и първото издание на „Операция История“. Сега екипът на предаването е подготвил за зрителите специален епизод, в който ще заложи на тази българска история, за която малцина са чували.

Водещият ще проведе дистанционно интервю с доц. Йордан Йорданов – специалист с дълбоки познания в сферата на историята и туризма, а темата, която ще разгърнат заедно е насочена към влиянието, мястото и присъствието на българите в световната история.  Доц. Йорданов ще разкаже за престоя на император Константин Велики в България, величието на хилядолетното седемгласно пеене на ангелогласния светец Йоан Кукузел, посещенията на апостол Павел в древния български град Филипополис.

В ефира на „Операция История“ той ще сподели и мнението си защо е важно да се насърчават инициативи в сектора на религиозния туризъм от страна на държавата.

 „Имаме потенциал за развиване на културни коридори, които до 3-5 години могат да превърнат България в уникална зона за нова християнска история“, категоричен е специалистът.

И още – от къде идва името Борис, какво е значението му и защо голяма част от православните храмове в Аляска носят името на българския покровител Св. Иван Рилски – разберете в специалното издание на „Операция История“ на 19 април, от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.