Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как се става лорд за 200 лева и имат ли българите склонност към предателство?

Коментар на журналиста Магдалена Гигова и полк. Йордан Костадинов в "Операция: История"

14.05.2019 | 12:05 Редактор: Зара Паталева
Как се става лорд за 200 лева и имат ли българите склонност към предателство?

Напълно възможно е да получите титлата "лорд" срещу суми от 25 паунда до 200 лева. Това всъщност е шотландската титла "ленд леърд", което ще рече притежател на земя. Има специлизирани сайтове, които продават, например 20 квадратни сантиметра, за което ти издават нотариален акт, лъскава папка, "титлата" шотландски поземлен лорд и точната локация на вашия "имот". Това е голям бизнес по цял свят. За миналата година в Турция 5000 човека са станали "лордове" по този начин, разказа журналистът Магдалена Гигова в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Истинската английска аристокрация също продава някои от титлите, ако закъса за пари. Това се прави на специален аукцион, като при него се издава каталог с титлите, които могат да се купят. Футболистът Джибрил Сисе си купи титла барон за 2 млн. паунда, стана ясно още от думите ѝ.

Българската народопсихология се е формирала най-вече под въздействието на чуждото иноверно иго. След 3-4 поколения в робство българинът губи историческа перспектива, чувството за държавност, за историчност. Той се стреми просто да оцелее, да се спасява "поотделно", затворен в своя "дом крепост". Това, което ни е помагало да оцелеем по време на османското владичество, ни пречи днес. Българинът е двойнствен, за всяка ситуация има двойнствено поведение, казва "Казана дума, хвърлен камък'', а същевременно ''Дума дупка не прави''. През годините в него се формира един дух на отрицание и вечно съмнение, за което пише и големият ни учен Найден Шейтанов още пред 1925 година, разказа бившият преподавател по народопсихология във Военната академия полк.ор. Йордан Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Самият Найден Шейтанов преди повече от 90 години пише:

В психологията на българското отрицание имат надмощие следните елементи: апатия към висшето, като добро и хубаво, като държава и народност, фанатична страст към парично-материалното и към властта като средство за самозадоволяване и забогатяване, животински егоизъм в отношенията към другите, простотия и заинтересованост на бюрократи, безогледна опозиция, партикуларизъм на политики, егоцентризъм на интелигенти, омраза и завист, едва ли не на всички против всички.

Втора част гледайте тук >>