Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

"Годениците на Левски" - книгата, която показва Апостола като човек от плът и кръв

Истинската история на първата дама на българското кино Невена Коканова

18.04.2019 | 11:37 Редактор: Зара Паталева

Време е погледнем на Левски като на човек от плът и кръв. Книгата "Годениците на Левски", предизвика много дискусии, но  в никакъв случай не се опитва да "окепази" най-светлия ни национален герой, а да прeдаде плътност на образа му. Левски е имал официален годеж в села Аджар с Гена Бонина, който бил тържествен, присъствали са много хора - разказа журналистката Светослава Рудолф.

Според нея Левски се е сгодил за получи легитимация на по-дългото си присъствие в селото, той е смятал то да бъде резервен център на революционната му дейност.

Журналистката обясни, че цени книгите на Захари Стоянов, но според нея той е пресявал доста от фактите, защото да изгради идеализиран национален пантеон за българите, пред които са предстояли борбите и войните за национална обединение.

В този смисъл и той, и Вазов изпълняват своята мисия. За годежа на Левски в село Аджар, разказва не кой да е, а великият ни поет Кирил Христов. На въпрос на водещия, Светослава Рудолф отговори че смята, че БПЦ може да канонизира Левски за светец, тъй като той отдавна е такъв за всички българи.

Невена Коканова безспорно е първата дама на българското кино. Тя произлиза по майчина линия от австрийски аристократичен род.

Дядо и е бил адюдант на цар Фердинанд, а баща и Богдан Коканов - царски офицер, служил е в българския корпус в Македония. След 9 септември 1944 лежи в лагера в Белене.

Може би заради произхода си Невена Коканова не е приета във ВИТИЗ. По-късно обаче става член на БКП и е народен представител.

Тя е била изключително земен човек с огромна слава в България. На фестивала в Кан е наречена от шведски журналист "по-красива от София Лорен".

Тя никога не се е "звездеела". Всички я определят като изключително добър и много емоционален човек - разказа журналистът Пенчо Ковачев в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR .

Втора част гледайте тук >>