Мария Габриел: Ще работя за приобщаваща Европа на сърцата

Българският кандидат за еврокомисар отговори на 50 въпроса

01.10.2019 | 13:27 Редактор: Тодор Петров

Мария Габриел е единодушно одобрена от ресорните комисии в Европесйкия парламент. Българският кандидат за еврокомисар подчерта, че ще работи за насърчаване на иновациите и образованието и за една по-приобщаваща Европа. Изслушването ѝ в ресорните комисии на ЕП бе определено от евродепутатите като блестящо.

Три часа продължи изслушването на Мария Габриел, която отговори на 50 въпроса. Тя говори на френски, а на въпросите на българските евродепутати отговори на родния си език. 

Габриел очерта няколко предизвикателства за следващите пет години. 

"Европа на сърцата, една Европа, която вдъхновява нашата младеж, артисти, творци. На първо място Европа трябва да запази световната водеща роля в науката. Ние сме само 7% от световното население, но 20 % от научните изследвания с високо качество са европейски. Имаме по-голям принос от САЩ и Китай в това отношение, но те наваксват", заяви тя.

Габриел изрази подкрепата си за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование. Тя настоя за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че чрез тяхната работа може да се постигне стремеж на ЕС за природосъобразен живот. 

Габриел подчерта, че културата винаги ще бъде на най-челно място в дневния ѝ ред. 

"Трябва да работим за цифровизиране на културното наследство. Днес по-малко от 10% е цифровизирано и има какво да се прави по този въпрос с държавите членки", каза още тя.

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар приключи с аплодисменти, а на финала Мария Габриел рецитира "Върви народе възродени".

Вижте повече във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК