Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Румен Овчаров: Схемата с чувалите с пари е ясна, сега големият кеш са тръбопроводите

"Когато политиците правят лош ход, ние плащаме сметката", заяви бившият енергиен министър

25.05.2024 | 20:33 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който коментира темите за енергийната карта на България и какви мощности ще развиваме.

"С една дума предизборната кампания изглежда тъжна, повтаряща се и няма нищо интересно. Тъжното е, че всичко това се повтаря. Аз много пъти съм казвал, че характеристиката на ПП-ДБ им се състои от три части: крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна лакомия. Можем да добавим и четвърто - уникална глупост, защото тя буквално си тече отвсякъде, като започнем от промените в конституцията, от клякането пред ГЕРБ, съдебната реформа, която се сведе до елиминирането на Гешев и стигнем до тези записи, за които става дума. Там най-малко се говори за кеша на ГЕРБ и за кеша на ДПС, очевидно Бойко Борисов и ДПС се опитват окончателно да разчистят терена. За всеки кеш се говори, само не и за техния, а той се трупа с колосални размери", коментира Румен Овчаров. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че изводите, които си прави от тази ситуация са, че ГЕРБ "запушиха устата на всички", които казват нещо по отношение на техния кеш. 

"Тръбопроводите в България последните 3 години изместиха магистралите, тъй като схемата с чувалите с пари стана ясна, затова сега големият кеш е в тръбопроводите, защото там са и големите проекти. Не случайно Влади Малинов, който е слуга на много господари е в САЩ. Американска банка ще финансира изграждането на АЕЦ-Козлодуй, все още никой не е казвал колко ще струва този проект. Аз съм казвал, че става въпрос за 60 млрд., но нашите управляващи твърдят, че не е толкова, те говорят за 14 млрд. долара", каза бившият министър на енергетиката.

Той допълни, че реакторът AP-1000 струва 14 млрд., когато е бил офериран като проект през 2013 година. 2018 година, когато Westinghouse е вече фалирала, той струва 25 млрд. долара, 2021 година той струва 31 млрд. долара, а през 2023 година, когато е стартиран първият блок AP-1000 той струва 35 млрд. долара. Към момента, когато трябва да се пусне вторият блок той струва над 35,5 млрд. долара. Няма как една централа, която струва толкова в САЩ да струва 14 млрд. долара в България. 

"България е платила за тези реактори 600 млн., доставено им е оборудване за 214 млн., което е за първи блок. Това са двата реактора, осемте парогенератори, но това не е цялото оборудване. Оборудване за 350 млн. го няма там. Българската прокуратура, включително по времето на Бойко Рашков, не си мръдна пръста да види защо оборудването го няма. Сигурно ще ме попитате и за тези 400 млн., за които ще съдим "Газпром". Това са смешни неща. Когато някой от нашите политици направи някакъв такъв ход обикновено после плащаме сметката", заяви Румен Овчаров. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 2
Краси
преди 2 седмици
Този комунист е един от най-големите престъпници в РБ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
уффф
преди 3 седмици
Румба,баба едно си знае,едно си бае ! Сигнализирай за неуместен коментар