Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Антон Кутев: Огромна част от българската политика се води от непублични лица

Има центрове - тинк - танкове в сянка, които управляват процесите, твърди бившият говорител

11.03.2024 | 17:28 Редактор: Таня Харизанова

В предаването ОПОРНИ ХОРА гостува Антон Кутев, говорител на две служебни правителства.

"Президентът няма как в момента да покаже политически проект, защото него го няма. Президентът е президент и той по конституция няма право да има политически проект, именно заради това през последните две години сме свидетели на всякакви проксита, част от които в момента са във властта. Това не са проксита, които е създавал президента, това са хора, които използваха неговото име, за да могат да дойдат на власт с авторитета, който той имаше и с вярата на хората, че те представляват него. А те никога не са представлявали него". Това каза Антон Кутев по повод информацията, че президентът подготвя нов политически проект.

Гостът направи характеристика на министър - председателя в оставка акад. Николай Денков, на Кирил Петков и Асен Василев.

"И с тримата съм работил в рамките на първото правителство на Стефан Янев, където аз бях говорител, те бяха министри. Аз лично имам много добри впечатления от акад. Денков като един високо образован и интелигентен човек. Дали това е достатъчно, за да бъдеш министър - председател е въпрос, който всъщност трябва да решим ние на избори. Искам да избягам от личните определения. За мен той е интелигентен човек и за мен като министър - председател имаше куп проблеми в това управление, което видяхме досега".

Антон Кутев е категоричен, че огромна част от българската политика се води от непублични лица. "Тоест, за съжаление аз виждам, че има центрове тинк - танкове, които стоят в сянка, които не са публични, които не стоят в прожекторите, но управляват процесите".

Според госта те упрявляват доста отдавна, през последните 30 години. "Навремето имаше един прословут кръг – Монтерей, после започнаха да имат други кръгове. В момента аз лично разпознавам три-четири различни кръга, които се опитват да местят пешките и да нареждат дъската, без да са във видимата зона, и това за мен е проблем. Защото смятам, че политиката трябва да се води видимо".

Кутев допални, че "единственото хубаво на тази система тинк – танк е, че те не са единодушни и че те сами са в сблъсъци помежду си, таке че те не водят до последователна политика. Тези кръгове и тинк-танкове имат различни интереси, ходят в различни посоки и между тях също има сблъсък. Така че, какво се получава в реалната сфера, е резултат от това кой тинк-танк в момента е надделял".

Целия разговор гледайте във видеото!