Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Депутат: Споровете покрай ротацията са да се извоюват по-силни позиции

Всичко е въпрос на договаряне на конкретна формула за нов МС, каза Георги Ганев

19.02.2024 | 17:35 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

Споровете за поста външен министър - дали ще изяде главата на не/коалицията?

„Съмнявам се. Според мен това е ябълката на раздора в опити покрай ротацията да се извоюват малко по-силни позиции. Аз лично намирам тези опити за напълно рационални в рамките на не/коалицията/сглобката – две подходящи думи“, каза Георги Ганев.

„Съчетаването на поста министър - председател, министър на външните работи изглежда като твърде голям товар за един човек. Толкова беше тежко на премиера през тези 9 месеца, че трудно можем да си представим как същия човек ще има време да отдели на приоритетите във външната политика, защото ще се наложи да делегира и може би от там идват притесненията на лидерството на ПП - ДБ по този въпрос. Всичко е въпрос на договаряне на конкретна формула, с която да се подходи към следващия състав на министерски съвет“, коментира депутатът от ДБ.

Трети човек дали е добър вариант конкретно за Демократична България? Упорито се говори за Марин Райков, Николай Младенов.

„И двете имена ги третирам като спекулация от страна на странични наблюдатели. Специално за Николай Младенов - той има толкова сериозна международна позиция, че това би било известно слизане надолу за него. По- скоро мисля, че ще се намери формула в рамките на този състав на министерски съвет, но всичко може да се случи. Виждате, че успяваме с другите партньори от не/коалицията да договорим доста нетрадиционни, дори безпрецедентни формулировки, вкл. тази с ротацията. Не бих се изненадал да видим и нещо ново. Струва ми се, че ще има прецизиране на отговорности, за не бъде натоварен поста външен, ако речем г-жа Габриел остане на него“, уточнява Георги Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото!