Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Янаки Стоилов: Българското първенство се е превърнало в чуждестранен легион

Футболният мач беше положителен щрих, но остана на заден план, коментира конституционният съдия

20.11.2023 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

Той коментира темата за футболната криза и ескалацията на напрежението в София, както и политическата ситуация у нас.

„Връщайки се назад в годините, като че ли никога не е имало толкова силно изразено насилие, безредици и поражения. В по-дълбок контекст това показва нарастващото противопоставяне в българското общество. Разбира се, трябва да отчитаме наличието на групи от хора, които винаги използват подобни поводи за създаване на такава конфронтация. Мисля, че това е някакъв белег за тези процеси в нашето общество. В тази вечер София приличаше на Париж и Мадрид от определени периоди“.

Относно това, кой носи отговорност за безредиците, проф. Стоилов каза, че е редно да потърсим по-дълбоките причини за тези процеси. „Защото, ако всеки продължава да се изказва по всичко, няма да бъде много полезно. Самият футболен мач беше положителен щрих, но той остана на заден план и никой не го коментира, че имаше нещо добро, което даваше перспектива. Естествено, общественото внимание се съсредоточи в това, което ставаше извън стадиона, в центъра на столицата“.

Според госта, у нас са сбъркани отношенията между управлението и държавата.

„Виждаме хора, които не могат да реагират на това, което става. Българското първенство се е превърнало в някакъв чуждестранен легион. Има една група хора, които държат да управляват, други искат да ги сменят, но в целия спор и противопоставяне не съм видял нещо различно. Това често го наблюдаваме и в политиката. Жалко, че 30 години след онзи връх на българския футбол, част от тези хора днес са символът на управлението на този спорт“, коментира проф. Янаки Стоилов.

Целия разговор гледайте във видеото!