Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Банкер: Трудно е да се намери човек за БНБ като Димитър Радев

Искам да видя покровителите на трафикантите, които да бъдат съдени, казва Левон Хампарцумян

17.07.2023 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще видим ли Димитър Радев отново на поста гуверньор на БНБ? 

„Това е знак, че все пак има някакъв базов разум в хората, които взимат решения. Защото е трудно да се намери човек с подобен профил и да се постави в състезание. Така че, ако нещо върви, защо да го променяме? Още повече, самият той има желание да продължи още един мандат“.

Това каза в предаването "Опорни хора" банкерът Левон Хампарцумян.

Що се отнася до ролята на подуправителите на БНБ, гостът бе категоричен:

“Функционално те са важни роли. Всъщност, една голяма част от изпълнителните решения, екзекутивните решения на Централната банка, са в ръцете на подуправителите. Важни позиции са. По-технически, отколкото на управителя, който има политически компонент”.

Левон Хампарцумян коментира и влизането на България в еврозоната.

“За да влезем в еврозоната имаме два важни компонента. Те са повече, но два са много важни. Единият е набора от технически изисквания, които трябва да сме покрили. А другият вече е политическото решение да ни приемат. Което вече е по-флуидно, по-трудно се дефинира. Както случаят с Шенген, в който технически на хартия всичко е изпълнено”.

Банкерът коментира и влизането ни в Шенген и темата за мигрантите.

"Това е изключително доходоносна работа. Същите канали, които се използват за оръжия, за наркотици, за всякакви нелегални неща, се използват и за хора. В България няколко пъти се чуха мнения, че трябва да се потърси външна помощ. Никога няма да се реши на 100% въпросът. Но аз искам и да видя няколко от големите покровители на тези дейности, които да бъдат експонирани и евентуално съдени”.

Не бе отмината и темата за парите на държавата за 2023 година.

„Не може да очакваме от 4-месечен бюджет някакви драматични реформи. Всъщност, запази се нивото на извънредните разходи, които се правят. И сега щели да решават в края на годината, дали има пандемия още, или няма. Което звучи, честно казано, доста несериозно. Но така или иначе, в изборна година, някой да реже разходи... “

"Българският бюджет е доста простичък. И доста гъвкавост има в него, тоест може да се коригират някои неща ходом и то относително лесно", добави банкерът.

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Продължавате да давате трибуна на този българофоб, американски шпионин и УБИЕЦ! Този е мегафон на американските служби! В душата си е българофоб, американец и русофоб! Престанете да ни занимавате с този бездарник и УБИЕЦ! Поканете гражданин на България, който има мнение, различно от този УБИЕЦ! Време е да се представя ежедневно какви са вредите от еврото за БЪЛГАРИТЕ, а не какви са позитивите за този УБИЕЦ! Сигнализирай за неуместен коментар