Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Маринов: Всички говорят за промени в съдебната власт, но няма конкретика

"Отстраняването на Гешев не премахва проблемите, които се набиха на очи през последните седмици", каза председателят на Стратегическия съвет на президента

17.06.2023 | 22:05 Редактор: Михаела Димитрова

Президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Неговото място временно ще заеме Борислав Сарафов.

"Отстраняването на главния прокурор не премахва проблемите, които се набиха на очи през последните седмици. Очакваме да видим какво ще се случи с исканията за снемане на депутатски имунитети. Конституционният съд ще трябва да се произнесе по някои въпроси. Може да няма отношение към съдбата на г-н Иван Гешев, но трябва да се реши този проблем", коментира председателят на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов в студиото на "Опорни хора".

По негови думи е важно Конституционният съд да се произнесе по другото искане на главния прокурор - дали измененията на Закона за съдебната власт не противоречат на Конституцията. "Тук става въпрос и за фигурата на този специален съдия, който ще разследва", уточни проф. Маринов.

Според него решението за избора на човека, който ще заеме мястото на Гешев, е трябвало да бъде взето от Пленума на ВСС. "Има становища и от други членове на ВСС, ще видим как ще процедират те. Имам чувството, че затъваме в една поредица от процедурни и съдържателни неясноти, които могат да усложнят и без това сериозните проблеми в ръководството на съдебната власт. ВСС не може да постави под удар авторитета на всички магистратите, но той взема важни решения и от тази гледна точка, неговата легитимност е много важна", подчерта проф. Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и ситуацията около новосъздаденото правителство. "Това мнозинство беше съставено по силата на два силни мотива - страх и жажда за власт. Ще видим, след като бе отстранен главният прокурор, каква ще бъде съдбата на исканията. Вероятно е темата с имунитетите да заглъхне. Това означава, че мотивът страх ще отпадне или отслабне. Очевидно е, че една част от тази коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" много силно иска властта, иска да се настани непропорционални във властта и как там ще се развие тази драма, ще видим. Очакваме да видим резултатите. Гласуват заедно в зала, това е коалиция, те както искат могат да си го извъртят. Политическият смисъл е, че носят отговорност", допълни той.

"Всички говорят за промени в съдебната власт, но няма конкретика. Когато се говори за конкретиката, ще се види, дали има основание да се говори за мнозинство", заяви проф. Маринов.

По негови думи при всяко положение "ще се влезе в тежък конституционен спор."

Според него всички авторитетни конституционалисти специално за премахването на фигурата на главния прокурор категорично е необходимо Велико Народно събрание. "За премахването на институциите на служебното правителство също е нужно Велико Народно събрание. При всяко положение ще се влезе в един тежък конституционен спор. Това е дълга процедура, ясно е, че няма 180 гласа. Със 160, ако въобще се разберат, това ще се проточи месеци. Не съм убеден, че това правителство има толкова време, защото всеки здравомислещ човек си задава въпрос - тези, които са заедно в управляващата коалиция, как ще изглеждат един срещу друг, когато се изправят в битка за местните избори?", каза проф. Маринов.

Гледайте видеото с целия разговор.