Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ивайло Вълчев, ИТН: Не са ни предлагани конкретни министерски постове

"Политиците да не се бъркат в работата на съдебната система", призова депутатът

11.06.2023 | 16:17 Редактор: Силвия Грозева

В предаването "Опорни хора" водещата Ганиела Ангелова разговаря с депутата Ивайло Вълчев от ИТН.

- Г-н Вълчев, Деница Сачева твърди, че е имало разговор за първия мандат, там излезе името на Гроздан Караджов. Имаше ли такъв разговор, предлагани ли бяха министерски кресла?

- Не е имало разговори в конкретика - Може би, че ако някой подкрепи създаването на такова правителство, би участвал евентуално в правителството със свои експерти, може би не е далеч от ума да се погледне коя партия с какви експерти разговаря.

- Разговаряно ли е с господин Караджов по тази тема? Знаете ли нещо?

- Самият господин Караджов каза, че не са разговаряли по тази тема с него. Тъй като аз, познавайки парламентарната и извънпарламентарната практика, изключвам възможността някой да води разговори с някого през главата на ръководството на партията. Аз вече имах случай в тази телевизия да ви разкажа, че покрай тези спекулации дори и моето скромно име се завъртя за един известен момент. 

- Ще подкрепите ли конституционна реформа?

- Това сме го казали още от самото начало. Въпреки че с нас не са се водили такива разговори или тепърва ще се водят, ще ни бъде интересно да видим кои части точно от Конституцията. Защото все пак тя не е бакалски тефтер, в който можеш да задраскваш и да внасяш, каквото ти хрумне.

- Видяхте ли проекта на Пеевски?

- Не, аз поне не съм виждал такъв проект.

- Как ще гласувате от парламентарната група, когато става въпрос за имунитета на Борисов. Имате ли решение?

- Ние имаме решение за всеки един поискан имунитет - че мястото, на което човек доказва своята теза за виновност или невинност е там, където този имунитет е поискан. Най-добрата идея е всеки народен представител, чийто имунитет по някаква причина е поискан , ако той се чувства сигурен в нещата, които може да каже и направи в своя защита, може сам да се откаже от него. Становището на нашата парламентарна група е, че всеки един поискан имунитет не би трябвало да има причина залата да го откаже.

- И Вас ще Ви попитам има ли война между прокуратурата и политическите партии?

 - Официално няма наистина такава война, аз на няколко пъти имах случва да кажа, че принципно, както вече сме го говорили с вас, политиците не би трябвало да се  бъркат в работата на съдебната система.

- Трябва ли ВСС да освободи Иван Гешев?

- За мен ще бъде важно, ако Висшия съдебен съвет стигне до това отстраняване, то да бъде направено с такива мотиви и по такъв повод, че в никой да не остане съмнение защо това се случва. Не да остане впечатлението, че е търсен някакъв повод, какъвто и да е той. За мен като нормален гражданин ще бъде интересно и важно да чуя по-големи аргументи. Иначе тези думи са обидни - аз съм сигурен, че всеки от тези 240 души в залата ще се засегне.

Гледайте целия разговор във видеото.