Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Хампарцумян: Основната цел на политиците е да получат достъп до публичните пари

"Днешните политици страдат от липса на компетентност", каза председателят на БФБЛ

04.06.2023 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова

Асен Василев - финансов министър - добре ли е за финансите на държавата ни?

"Очевидно, че в тази конфигурация това е единственото възможно нещо, доколкото разбрах от проектопремиера. Ние предполагаме, че той се учи от собствените си грешки. Ще видим като стане финансов министър какво ще прави, така или иначе има парламент, който го контролира, има го и Министерския съвет. Финансовият министър е много силна фигура, но не е всемогъщ", каза председателят на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването "Опорни хора".

Според него основната цел на всички политици е да получат достъп до публичните пари.

"Имайте предвид, че има бюджет за разпределение. Поне икономиката, Слава Богу, още върви относително добре. Има едни 15 милиарда, които чакат някой да ги вземе, тоест да ги разпредели. Така че това е доста силен мотиватор да се направи правителство", допълни Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

"По принцип всяко правителство го прави с идеята да изкара пълен мандат, после в зависимост от действия, бездействия, взаимодействия и от средата, изкарва колкото изкарва. Ние днес не можем да знаем дали някакво конституционно мнозинство би било достатъчно, за да прокара конституционни промени. Може пък да се скарат за други неща през това време. Днешните политици страдат от липса на компетентност, но его не им липсва никак", коментира председателят на БФБЛ.

Той смята, че е много трудно да се различи агресивната самонадеяност и некомпетентност от лидерските качества.

"Чуждите посолства, ако имаха толкова влияние върху това как ще се нареди държавата, щяха да ни наредят много по-добре. Аз съм се виждал с достатъчно много хора, чуждите посолства нямат такава роля, каквато се опитват да им преписват", категоричен е Левон Хампарцумян.

Гледайте целия разговор във видеото.