Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Близнашки: Безкрайна агония и външен натиск в политическия ни живот

"Националното предателство стана официална политика", каза бившият служебен премиер

08.05.2023 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова

С годините човек започва да разбира, че политическите занимания невинаги носят радост. Не знам дали сте чували за онази велика сентенция на италианския политик Джулит от края на 19 и началото на 20 век, многократно министър-председател и когато се оттегля, една журналистка му задава въпроса дали е трудно да се управлява страна като Италия. Той отговаря "Не, никак, но няма смисъл". Казвам го във връзка с това, че в някои ситуации е най-добре да се изчака да отмине вълната и да настъпи спокойствие.

Това каза бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването "Опорни хора". По думите му вече три години продължава хаосът в политическия живот у нас.

"Хаос е по-сложно понятие, по-скоро се получи една безкрайна агония, но при революциите е така - водата се размътва и се получава един водовъртеж, изплуват боклуците и трябва да мине доста време, преди да тръгнат надолу, където им е мястото. За моето поколение демокрацията беше съзнателен избор. Не съм попаднал в политиката инцидентно. Работил съм на високи равнища още преди 10 ноември и това събитие имаше един много голям смисъл - България да стане демократична и цивилизована държава, да се върнем към идеалите на нашето възраждане, времената на Търновската конституция и всичко останало", заяви проф. Близнашки в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той си спомня, че тогава е имало огромен ентусиазъм.

"Във Великото народно събрание, а и след това - между политическите партии имаше едно състезание - да доказват своята привързаност към демократичните ценности и принципи, имаше една надпревара в това отношение, а сега е обратното. Важното е да се доберем до властта. Най-обидното нещо е намесата на външния фактор, сведе всички онези усилия България да бъде свободна и независима държава. На времето аз бях студент за първа година и от Централния комитет ми предложиха да замина за Москва, за да уча Международно право, Международни отношения, с оглед на една бъдеща кариера и никога няма да забравя чичо ми, важен за фамилията, старият комунист от 20-те години, който дойде при мен и ми каза "Сине, никъде няма да ходиш! Ще дойде време, когато политиката на България ще се прави в София". Изведнъж се оказа, че всички тези стремежи да поемем съдбата в собствените си ръце, да оттласнем чуждите влияния, разбира се, на първо място руското, което сега се замества от друго, още по-неприятно и арогантно", признава бившият служебен премиер.

Проф. Близнашки е категоричен, че намесата във вътрешните работи на страната ни създава огромен дискомфорт.

"Започвам да си задавам въпроса след всички тези усилия, дали в крайна сметка нашият народ е в състояние да живее в условията на демокрация. Това е голямата драма, защото много лесно се поддаваме на внушенията, националното предателство стана официална политика и никой нищо не реагира. По националните медии върви един безкраен парад на глупостта. Какви ли не псевдокоментари, все едно нещата са нормални, а ситуацията е извънредна", възмущава се гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.