Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Меглена Кунева: Идеята, че отвън не ни разбират, е грешна

Всичко достига до всички еврокомисари, казва първият български еврокомисар

30.04.2023 | 19:45 Редактор: Таня Харизанова
Меглена Кунева: Идеята, че отвън не ни разбират, е грешна

Колко е важно в момента да имаме стабилна редовна власт? Отговорите в предаването "Опорни хора" от Меглена Кунева – бивш вицепремиер и първи български еврокомисар.

„Аз мисля, че го изтощихме от повтаряне този въпрос. Това е все едно да ме попитате дали е хубаво човек да е здрав, защото наличието на добре действащи институции е това, което е здравето на нацията. Така че - да, добре е да сме здрави. Въпросът е дали може да се случи сега и какви са рамките. Много труден компонент за оцеляване е абсолютната липса на възпитание в продължение на години наред. Аз смятам, че ако не демографската криза, то поне възпитанието буквално взривява нацията. Това според мен са двете най-големи опасности и не съм сигурна, коя може да ни причини по-големи вреди“.

"По време на присъединяването ни към ЕС аз съм договаряла, предоговаряла, връщала съм се към началната позиция, напредвали сме и така нататък и мога да ви кажа, че има няколко постулата, които трябва да се следват. Първо, идеята, че ние си знаем какво става в нашата държава и отвън много много не ни разбират, е грешна. Всичко, което се появява в нашите медии, предполагам включително и в нашето интервю, ще бъде внимателно свалено и ще достигне кабинета на всички комисари, парламента, Съвета и така нататък. Тоест хората, които е важно да знаят какво се случва в България, няма да го разберат само от институционалните канали, а и от медиите, за които почти приемаме, че също са институция, все пак четвърта власт. Така че е много важно какви са мненията в България, както и те да бъдат обосновани вътре и това, което ще следят от Европейската комисия – дали ние вътре постигаме съгласие, дали утре, все пак защото този план беше приет, няма някой отново да дойде и кой ще бъде той. Ние непрекъснато се връщаме на неща, които сякаш са затворени и темата отново и отново се отваря, а това прави преговорите с България много трудни“, казва Меглена Кунева.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
юлиян
преди 1 година
Стрино,за затвора си.Ами добре,че ти са криви устенцата,та го докарваш до полуинвалидност.А и нелошо се ''връткаше'' с еврокомисарите.Пък и те,сиромашките-стринка не видели.Поне в това ''напреднахме''. Сигнализирай за неуместен коментар