Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Банкер:„Политиците си правят схеми - да се изкъпят, без да се намокрят

Помощи за бизнеса - вечно ли ще бъде на кислород? Пита Левон Хампарцумян

24.04.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува банкерът Левон Хампарцумян, който заяви по повод дебатите в НС, че „има цели, които трябва да се постигнат – бюджет, необходимите закони, които трябва да се приемат за еврозоната, Шенген и др.“

„Въпросът е, че политиците гледат сондажите на влияние – кой какво харесва и се опитват всъщност да направят такава схема, по която да се изкъпят, без да се намокрят. Тоест, те да свършат някаква работа, но да си запазят някакви периметри на червени линии, някъде отзад, защото смятат, че ако подходят управнически и свършат неща, които са от полза за държавата и за движението напред, биха загубили електорат в следващите избори и от тази гледна точка, стъпват малко по- внимателно“, заяви финансистът.

„Въпросът е как ще минат дебатите в парламента, все пак да се предпазят от някакви популистки стъпки, които биха покачили дефицита, защото ние не можем да си позволим големи дефицити по ред причини. Не само за еврозоната, но и по принцип не е хубаво държавата да върви напред с големи дефицити. Да задлъжнява – да, но трябва да бъде ясно, защото в крайна сметка, дългът е заем от нашите бъдещи приходи, тоест този дълг да се използва в нещо, което да увеличи бъдещите приходи, а не просто да се изконсумира в рамките на една година“.

"Помощи за бизнеса? Вечно ли ще бъде на кислород?! Няма как", категоричен е банкерът.

„Ако живеем в пазарна икономика не би трябвало да ги правим или трябва да ги правим много целенасочено. Един пример: в момента ИНТЕЛ преговаря с Германия в Магдебург да се построи огромен завод за около 20 млрд. евро за чипове – супер модерни, което е стратегически проект и там спорът е дали немската държава ще спонсорира това нещо с 6 млрд. или с 9 млрд. евро. Тоест, дори това е възможно, ако знаеш как да питаш и имаш стратегически проект, който е важен за ЕС, за континента, за веригите, за доставките и т.н. И тези примерно 6 млрд. - те са сравними и са от същия порядък като парите, които са разпилени в България в КТБ и в магистралите. Тоест, ако ги бяхме събрали тези пари и ги бяхме използвали за един свръх модерен завод, примерно за чипове, бихме могли да имаме инвестиция за 20 млрд. евро“, заяви банкерът.

Целия разговор гледайте във видеото!