Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ириней Константинов: Вместо червени линии – бяло, зелено и червено в името на България!

"Игри в задния двор"- нова постановка на театър „София“

10.04.2023 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Директорът на театър „София“ Ириней Константинов e един от 100 - те общественици от синия нюанс, които направиха подписка с искане да има кабинет.

В предаването „Опорни хора“ той коментира политическата ситуация у нас така:

„Не само сега този глас не се чува и не само тези, подписалите, искат това. Народът иска това! Има нужда от това. Има необходимост от това. Така че, това е някакво звънче, че трябва да се огледат и да се ослушат тези, от които зависи това и да седнат, и да направят кабинет. Тук не влизам в социални теми, но всеки казва: „Дано да се приеме този бюджет, за да си оправим малко живота“. До такава степен е елементаризирано всичко, до екзистенцминимума, до начина на живот, на съществуване“.

„Много теории се въртят в момента. Много догадки, много презумции, много възможности, но аз мисля, че трябва да оставим тънките политически игри и тънките линии – червени, сини, бели, зелени в името на бяло, зелено, червено – в името на България! И това е смисълът. Когато оставим дребните сметки, политическите зависимости, когато обичаме повече себе си в политиката, а не политиката в себе си, става така. Както и в театъра, Станиславски го е казал: „Да обичаш себе си в изкуството, а не изкуството в себе си“. Просто правя тази аналогия, тази перифраза“, добавя Ириней Константинов.

Младата изгряваща кино и театрална актриса Елеонора Иванова, която играе главната роля в пиесата "Игри в задния двор", заяви, че не отива да гласува просто ей така, очаквайки нищо да не произтече от това.

„Чувствам се толкова объркана. Въобще не виждам в момента някакъв конкретен изход и ми е много трудно да предположа, какво предстои. Объркваща ми е цялата ситуация“.

Новата постановка на театър „София“ се нарича "Игри в задния двор". Тя се играе в театър „Сълза и смях“. Пиесата е по действителен случай и говори за тийнейджърските страсти на четири момчета и едно момиче.

„Ако хората искат да дойдат да видят истински театър, истинско емоционално представление, което да ги зареди отвътре, което да ги накара да се почувстват ангажирани с това, което става на сцената, което респективно кореспондира с това, което става в живота, които да си тръгнат след това по ул. Раковски и да си мислят за това, което са гледали, да заповядат на 10- ти и 11-ти април и да видят“.

Актрисата Елеонора Иванова разказва:“Моята роля е много интересна. Всички ние играем по две роли. Едната роля е на дете, другата – на прокурор. В моя случай, момчетата са адвокати, тъй като се случва едно събитие, едно престъпление извършват тези младежи и се поставя един въпрос. Къде е вината? Има ли виновен? Около моята героиня стои един голям въпрос, много интересен за мен: Тя лошо или добро момиче е? Какво е търсила тя и обстоятелствата в живота ѝ, през които тя е преминала, те ли са я довели до тук?“

„Чарът на спектакъла е, че той е през играта, през детските игри, през закачките, през невинните забавления и как от играчка може да стане плачка, докъде може да се стигне всъщност с най- добрите намерения“, разказва актрисата.

Целия разговор гледайте във видеото!