Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Николай Василев: България задлъжнява със скорост 10 млрд. на година

Въпрос на време е да стигнем до тежка финансова ситуация, казва бившият вицепремиер

13.03.2023 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува бившият вицепремиер и министър в две правителства Николай Василев.

„От септември 2020-та година, но с много по-голям интензитет от лятото на 2021-ва, аз съм най-големият критик на бюджетната ситуация в страната, защото започнаха да ни управляват поколения политици, които искрено вярват, че колкото повече харчат пари и раздават милиарди на когото ги поиска и колкото по-големи дефицити и дългове имаме, толкова по-добре. Те смятат, че трябва да се управлява така и до там я докараха. България задлъжнява бързо, горе - долу със скорост 10 млрд. на година и ако така я караме, е въпрос на време да стигнем до тежка финансова ситуация. Ще ви припомня, че преди близо година, на 8-ми април миналата година бяхме останали с фискален резерв, с резерви за разходи за един ден напред, тоест държавата имаше спестени пари за един ден напред и ако се беше случило едно от нещата, които може да се случат, като природно бедствие, война в България, рецесия, нова пандемия, наплив на бежанци, не от североизток, а от югоизток, с големи бройки, или, както казвам, нашествие на извънземни, или всичките заедно, България на 8-ми април миналата година трябваше да изгърми. В началото, преди около две години се чувствах доста сам в тази своя критика. Днес виждам, че повечето хора са на моя страна, просто постепенно нещата като се влошаваха и хората забелязваха“, казва Николай Василев.

Той прогнозира, "че ще става все по-зле. Всяка година теглото на лихвите и главниците ще бъде все по-голямо. Моята теза е съвсем различна – че няма никаква причина държавата в момента да има бюджетни дефицити. Тя можеше да бъде на излишък през 2020-та, 2021-ва, 2022-ра, 2023-та година и може би докато ни удари някоя от кризите, които споменах по-малко, които ги няма в момента. Тоест в България в момента няма никаква криза, която да налага наличието на бюджетен дефицит. Кризата е в главите на политиците", категоричен е бившият вицепремиер.

По повод предстоящите избори, Николай Василев обясни, че "абсолютно не е вярно и тук политиците грешат, ако има такива, че като раздаваш пари, печелиш гласове. Животът е пълен с примери за точно обратното. Ето, дори и последното редовно правителство е правителството, което раздаваше най-много пари от Хан Аспарух досега и направи най-големите дефицити и падна скоропостижно, точно заради провали в икономическата и бюджетната политика".

Според него, някои политици вярват, че "като раздаваш повече пари е по-добре и като имаш по-голям дефицит е по-добре. Аз познавам и такива професори в университетите, където съм учил. Има такива школи на хора, които това вярват. Сигурен съм, че епохата на Жан Виденов в България е била точно такава. Тогава са преобладавали хора, които са вярвали в това нещо".

Николай Василев представи и новата си книга с четири приоритета за 21-и век:

NEXT.BG - Книга за реформатори, ястреби и щъркели. 

Целия разговор гледайте във видеото!