Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Предприемач: Решението за МРЗ има вредни влияния и ще бъде отменено

Нарушени са международните актове на Конвенция 131 на МОТ, уточнява Красимир Дачев от БТПП

08.02.2023 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Гост в предаването "Опорни хора" е Красимир Дачев, предприемач и зам.-председател на БТПП.

Темата на разговора е увеличението на МРЗ.

"Стигна се до ситуация, където в някои региони за някои дейности средната заплата ще бъде по-ниска от минималната. В момента разликата в средната заплата в различните браншове и различните региони стига до 4-5 пъти. Не може този въпрос да се решава административно, като се маха стимула. Какъв е стимулът хората да работят повече? Защото ако се решава по този начин административно, някои ще получават минимална заплата неработейки срещу други, които ще работят и ще получават толкова", казва Дачев и продължава.

"Не ми се говори колко норми и директиви са нарушени. Искам пак да отбележа, че някой непроизводствен, който не е давал на едно врабче трохи, не може да дойде да ти дава акъл как трябва да управляваш предприятието и да постигаш по-добри резултати, и точно в този момент, когато от година-две масово обедняват и фабриките, и предприятията, и хората. Дават ми за пример някои единици, които са в специфични области и са направили повече пари миналата година. Но в живота е така – всичко е скачени съдове", коментира зам.-председателят на БТПП.

Според него са нарушени международните актове на Конвенция 131 на МОТ, нарушена е Директивата относно адекватността на минималната заплата. 

Той бе категоричен, че едно решение, независимо какво е, се обсъжда преди да се вземе. "А тук Народното събрание влезе във функции, където не е негова работа. Те затова управляват магистралите и всичко е спряло. Те не законодателстват, а управляват, не взимат принципни решения. Искат да управляват и да разпределят на кого, колко, как. Искат да са и законодателна, и изпълнителна власт, а това не става. Властите в България затова са разделени целево, за да могат да се контролират една друга. Искат да са и едното, и другото, и третото".

Красимир Дачев отново подчерта, че не може административно да се вдигат заплатите и да се иска вдигане на производителността на труда. "Хората чакат Народното събрание да им определи заплатата. Това решение има хиляди вредни влияния и то ще бъде отменено", заяви гостът.