Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Любен Дилов-син: 48-ото НС свърши три пъти повече работа от предишните две

Тройната коалиция закопа АЕЦ "Белене", категоричен е депутатът от ГЕРБ

30.01.2023 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

"48-ото Народно събрание свърши три пъти повече работа, отколкото предишните две. Беше доста по-добре използвано, но можеше да бъде още по-добре. Законопроектите бяха смислени и не лоши“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Любен Дилов-син, депутат от ГЕРБ, като даде подробности.

„Дори това, което се прие за хората, които толкова години бяха тормозени да чакат ТЕЛК, например. Също така Законът за горите, който според мен все пак ще донесе някакво облекчение, защото в България страшно много хора се отопляват с въглища. При всички спорове относно поправката в енергийните закони, която все пак ще помогне малко, има много спорове. Не се знае дали ще има правни последствия, но така или иначе е направен с цел да поправи една щета, нанесена от предишното шест месечно управление, която беше тежка и хората усетиха по джоба си. Това левче, за което някои се подиграват на Делян Добрев, а други му вярват, реално съществува и се видя къде е доста точно и може да бъде върнато при хората и да не го плащат“, заяви Любен Дилов-син.

Депутатът назова още един плюс от работата на парламента. „Всъщност ние де факто реабилитирахме ядрената енергетика в България с едно решение да се започнат разговори и за разрешаване на проекта „АЕЦ Белене“ и за „АП 1000“. За мен това е изключително важно. Не стана голям дебат около него, защото нали знаете – в селото на въртоглавите всеки ден е нов панаир и някакъв панаир потули тази тема“.

Той подкрепи категорично развитието на ядрената енергия и даде пример. „Излезе много интересен доклад на Международната агенция за атомна енергия и ще цитирам от нея само едно нещо, което е за поука на цялото човечество, не само на българите. От началото на патоса за енергоспестяващи технологии - ветрени, възобновяеми и т.н., човечеството е похарчило около 13 трилиона долара за такива технологии или по-точно, западната част на човечеството – Америките и Европа – и е намалило с 1 % въглеродния отпечатък. Ако беше похарчило 5 трилиона за ядрена енергетика, щеше да го намали с 40 %. Дори от гледна точка на екологията, това е най-работещата и чиста формула. Всичко друго е много по-мръсно“, заяви Дилов.

На въпрос за бъдещето на АЕЦ“Белене“ събеседникът заяви: „Тройната коалиция беше тази, която закопа „Белене“ вън от съмнение и че това беше проектът, който беше най-напредналият със сигурност в цяла Европа, но може би и в света като разрешителни, съгласувателни процедури и технологии и т.н. Неговото бламиране е наистина голямо безобразие, защото ако някой можеше да предвиди сегашната енергийна ситуация, то тогава щеше да запише, че „Белене“ щеше да си възстанови парите не за шест-седем години, а за три“.

Любен Дилов-син обясни реакцията на Бойко Борисов за АЕЦ“Белене“ преди години така: „Той няколко пъти се поддаваше на различни влияния, когато го нарече „гьол“ и го нарече така във връзка с българските дейности. Нарече го „гьол“ заради степента, на която завари предварителните дейности, които държавата трябваше да извърши, за да подготви площадката. Убеден съм, че няма как да е вникнал толкова дълбоко в темата тогава“.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
2 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година