Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Крум Зарков: Изборното законодателство не се променя преди избори

Хартията е защитена като банкнота, разписката не, каза служебният правосъден министър

28.11.2022 | 17:15 Редактор: Таня Харизанова

“В международната практика е наложен стандарт - изборното законодателство да не се променя непосредствено преди избори“.

Това каза в предаването „Опорни хора“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„В България, за съжаление, винаги се правят промени в последния момент на изборното законодателство и винаги се случва едно и също нещо – на първо четене се приема един закон, който обрасва с най- различни предложения, които вносителите съвсем не контролират между първо и второ четене. Това се случи и сега, защото идеята ЦИК да бъде от 15 на 25 члена е точно обратното на това, за което се борихме за експертна администрация. Това е нейното целенасочено и откровено партизиране. Разбираме за какво става дума с тези 10 човека, с какво точно трябва да допринесат. Те трябва да променят съотношението на партийните сили вътре. Или отмяната на обществения съвет, или да приравните разписките от хартията с бюлетина след като всички специалисти знаят, че хартията е защитена така, както банкнота. Докато разписката не е. Това е все едно да позволите да се правят банкноти на свободен лист“, коментира ситуацията Крум Зарков.

„Да видим фактите, имаше няколко машини, от хиляди, които преди началото на изборния ден, написаха, че има проблем. С тях не се е гласувало. Те не са участвали в изборния процес. Има разпоредба в кодекса какво се прави в такива случаи и именно внася се хартията, която е подготвена за това. Няколко от хиляди – 6 или 7 са, а изборният ден мина без никакъв проблем. В 8:20 започнаха да излизат протоколите. Никога не се е случвало това. Имаше само няколко разминавания. Няколко от хилядите секции. Над 11 хиляди са секциите. В 9 000 от тях, горе – долу, се гласува с машини, а в няколко имаше разминаване с по няколко гласа и проверката показа, че винаги се е дължало на човешката грешка“, направи анализ правосъдният министър.

По повод мигрантския натиск, Зарков заяви:

"Ефективната превенция се състои в неизбежността на наказанието, а не в размера му. Колкото до законодателя, той трябва да подходи по далеч по-дълбок начин. Това е непрекъсната борба, тя влиза и излиза от медиите във връзка с някой трагичен инцидент, но дори и когато тя не е в медиите, тя е реалност, всекидневна - когато хора в униформа и хора, които ни пазят всеки ден, рискуват живота си по този и други поводи", каза служебният министър на правосъдието и допълни. "Докато държави като  Нидералния, Швеция и Австрия продължават да държат затворена вратата за България за присъединяването ѝ към Шенген, натискът върху границата ще продължава да се засилва".

Целия разговор гледайте във видеото!