Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Герджиков: Изборният кодекс се мени 4 пъти годишно, депутатите сами си пишат "слаб 2"

"Ние сме световни шампиони по смяната на закони", категоричен е бившият служебен премиер

31.10.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

"Не можем да не признаем, че живеем в интересно време. Известна е китайската приказка "Да не дава Господ да живеете в интересно време" – ние сме в такова, но нека да не бъдем съвсем черногледи. Всъщност в много други държави протичат подобни процеси, има затруднения при избора на правителства и ето Израел например от 2019 досега смени 4 правителства. Дания също е в подобна политическа криза. Белгия много години имаше такива проблеми. Не трябва да смятаме, че ние сме най- черните, че е най- страшно при нас. Не е приятно, разбира се. Особено на фона на тази икономическа криза, която ни завари малко неподготвени заради войната в Украйна“. Това каза в предаването "Опорни хора" бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

По повод искането за връщане на хартиените бюлетини проф. Огнян Герджиков заяви, че "Европа се отказа от машините".

"Ние ли сме най- умните от всички? Съмнявам се", категоричен бе той.

В отговор на въпрос дали Изборният кодекс трябва да бъде променян преди вота, бившият премиер констатира, че макар макар той да датира от 20014 или 2015 г., е изменян 24 пъти.

"Сега се готви 25-ата промяна. А това прави горе- долу, ако мога да смятам, по четири пъти на година изборния кодекс се сменя. Какво означава това? Това означава, че депутатите сами си пишат непрекъснато "слаб 2" на законодателство. Не може ти да приемеш един закон, след четири месеца да го промениш, след още четири месеца пак, след още четири месеца пак. Какво е това? Не ги ли е срам? Просто не се ли срамуват от това, което правят?", коментира той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Герджиков бе категоричен, че България е световен шампион по смяната на закони.

"Колкото и да е странно, аз съм оптимист. Да, аз смятам, че ще има кабинет. Ще има, така си мисля. Може и да се лъжа", обобщи проф. Огнян Герджиков.

Гледайте целия разговор във видеото!