Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Математик: Първият и вторият мандат ще бъдат неосъществени

Остава третият, който може да отиде при „Български възход“, прогнозира проф. Михаил Константинов

10.10.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Бих се обзаложил, че и първият, и вторият мандат ще бъдат неосъществени, ясно е защо. Тези, които са анти-ГЕРБ няма да се съгласят под егидата на ГЕРБ. Независимо от състава на правителството, да бъдат под това управление. А ГЕРБ, естествено, когато мандатът попадне в ПП и те няма да се съгласят“. Това каза в предаването „Опорни хора“ математикът проф. Михаил Константинов.

„Тоест два мандата отичат. Остава третият, който може да отиде и при най-малката партия и то е най- логично там да отиде. При ген. Янев. Партията на „Български възход“ с 12 мандата. Затова нашата конституция е така написана, за да се търси изход от това положение. И е бил намиран този изход, няколко пъти в нашата история. Например, когато дойде на власт тройната коалиция, мандатът беше на ДПС. И друг път е бил на ДПС. Така че, това е вариант, когато поне официално друг е на върха, биха могли да работят заедно останалите политически сили. Аз не знам до колко ще се усили натискът върху нас, вече има сведения, че са ни отказани парите, ако не се съгласим, а това са все пак доста милиарди“, коментира математикът.

Според професора, натиск има, въпросът е дали ще бъде императивен, ако нещата отидат за Украйна. „Дано само да не се събудим под бомбите, защото натам отиват нещата“, очерта прогнозата Михаил Константинов.

Според госта, имаме един фундаментален въпрос, за който никой не говори. „То е проблем, който стоеше пред Борис, лека му пръст, един от най- великите български държавници. Пращаме ли войски на фронта? Това е. Просто и ясно, защото ще ни поискат да изпратим войски. Аз лично не смятам, че трябва да пращаме войски на държавно ниво, но трябва да има доброволчески батальони, който иска-да ходи да се бие в Украйна, няма нищо лошо“, каза в предаването Константинов.

„Те оръжието го изпратиха, така че важна е практическата дейност. И тук шикалкавенията на БСП бяха просто трагикомични. Значи фундаменталния въпрос е: Пращаме ли български войски на фронта? Дори и символично-един батальон?“, попита риторично професорът.

Целия разговор гледайте във видеото!