Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Конституционалист: Всичко ще приключи до десетина дни

Прогноза на проф. Пламен Киров по повод правителствената криза

13.06.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

„Всичко ще приключи в рамките на десетина дни. Но разбира се, нямам пред себе си кристална сфера- да гледам и да гадая. В България всичко е възможно по принцип- има хипотези, които са чисто теоретични, които тук при нас не могат да се реализират, в други условия, в други държави, могат да просъществуват правителства на парламентарните малцинства, в някои случаи те са много трайни. Но в България, към момента, е изключено да стане. Първо, защото самият парламент е много фрагментиран и на второ място, за да имате едно правителство на малцинството, с което да се стабилизира страната и да управлява добре, то трябва да излезе с една категорична, приемлива за широк кръг от политически субекти, но и за обществото като цяло, политическа програма за управление, която трябва да бъде подплатена със законодателна програма“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, по повод трусовете в коалиционното правителство.

„Това с кворума може да се играе от всички страни и то с еднакъв успех. Единия път, едните ще проведат кворум, следващия път, други ще проведат кворум, няма да има заседания. В други случаи, ще има заседания на ръба на кворума. Това е много тънък лед и ако някой разчита с това нещо да управлява повече от десетина дни, хайде месец, е изключено“, каза относно търсенето на кворум в парламентарната зала проф. Киров.

По повод коментарите за предсрочни избори, конституционалистът отговори:

„Не е задължително. Може да се отиде към формиране на ново правителство чрез преструктуриране на парламентарното политическо пространство“.

„Предвид тази каскада от кризи, които ни връхлитат, при това нито една не сме решили по един задоволителен начин и се задава следваща, ако има отговорни политици, те би трябвало да постигнат някакво съгласие по няколко основни пункта. Вземете, като пример инфлацията. Повишаването на доходите се смята като едно универсално средство за решаване на въпроса с ниските доходи и укротяване на инфлацията. Хората да могат да посрещнат високите разходи поради покачването на цените. Значи вие като изсипете едни пари, това ще го каже всеки икономист, вие я „помпате“ допълнително. Е, да, вярно е, че определени политически сили ще извлекат временен дивидент от това, което ще кажат: „Ние ви повишихме дохода“. Само че, това повишение или е изядено напред, или ще бъде в рамките на два-три месеца, след което хората ще кажат „Да, вие ги вдигахте, но и всичко останало се вдигна“. Така че, никакъв ефект няма да има върху икономиката, по-скоро едни дребни ходове или пък да се премахне тавана на пенсиите“, заяви проф. Киров

Цялото интервю гледайте във видеото!