Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Акад. Николай Денков: Не трябва да се допускат нови предсрочни избори

"Партия "Продължаваме промяната“ се позиционира около ценности", каза министърът

19.04.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Не трябва да се допускат нови предсрочни избори, управляващите партии трябва да обсъждат заедно проблемите, защото хората искат друго. Искат успокояване в икономическата ситуация – дали през цените, дали през доходите, искат да има актуализация на бюджета, която да подкрепи сферите, които имат нужда. Имат нужда от спокойствие, за да се развие икономическия живот, както и да придвижим реформите. Образованието е една от тях. Това каза в предаването "Опорни хора" акад. Николай Денков, министър на образованието и науката.

А дали коалицията е стабилна, Денков отговори: "Аз разчитам на това, че всички участници в коалицията, включително и представителите на ИТН, казаха, че не би трябвало коалицията да става заложник на едни избори, на един човек."

Извънредни избори би било грешка за цялата политическа класа, дано не стигнем дотам, смята министърът на образованието.

"Продължаваме промяната" стана политическа партия.

"Партията се позиционира около ценности - нулева толерантност към корупцията, също така ценностите, свързани с европейското развитие на България, развитието на демократичните институции и процеси, както и грижата за хората. Този баланс трябва да се намери, защото България има нужда от всичко това", добави министър Денков.

Той коментира повишението на учителските заплати и средствата за издръжка на училищата. Не бе подминат и въпросът за промяна в матурите и скалата за оценяване, както и идеята за обучение на две скорости.

Министър Денков обясни защо механизмът за контрол на висшите училища не работи и защо държавата ще финансира обучение в частни университети чрез фонд "Стефан Стамболов" за магистратура в чужбина. Не бе отмината и темата за украинските бежанци.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК