Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

"Опорни хора" - 01.08.2020 - пълен запис

02.08.2020 | 09:41 Редактор: Тодор Петров

В студиото на „Опорни хора“ проф. Георги Близнашки, бивш вицепремиер и експерт по Конституционно право, коментира участниците в събитията.“Всеки си поставя собствени цели. Иван Костов стои в сянка, но задава тон на крайната десница, иска да вземе своя политически реванш. Корнелия Нинова му съдейства това да стане. Това е единият сценарий“. Според проф. Близнашки, другият сценарий е използване на всичко това, което се случва, за установяване на авторитарен режим. „Румен Радев се изживява като потенциален властник, който действа по неограничен начин. Когато искаш оставката на правителството и заедно с това и на главния прокурор – зад всичко това стоят намеренията за узурпация на властта, за установяване на една еднолична власт и това създава една изключително опасна, изключително критична ситуация. Този човек трябва да бъде спрян. Всеки иска повече власт. Това е човешката природа. Това няма нищо общо с разделението на властите и нормалното функциониране на една парламентарна държава“, заяви в предаването Опорни хора“ проф. Близнашки.

„Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал“. Това е мнението на проф. Георги Близнашки.

Професорът коментира и призива: „Мутрите вън“. „Така и не стана ясно, на кого лепваме този етикет. Кои са мутрите? Защото българските министри не са мутри, българското правителство не е хунта, в България няма никаква диктатура“.

Според Георги Близнашки свикване на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. „Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството“, коментира експертът по Конституционно право .

По повод решението на Конституционния съд проф. Близнашки заяви, че срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата му. „Никой не е недосегаем, категоричен е професорът. Имунитетът на президента не е абсолютен. Той е относителен. Това е функционален имунитет. Важното е, че се разби тази илюзия, че имунитетът на държавния глава е абсолютен. Всеки трябва да си мери приказките, защото, когато прекрачиш границата на закона, рано или късно ще ти се потърси сметка“, коментира проф. Георги Близнашки.

Гост на „Опорни хора“ бе и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той обясни, че от общата сума от 29 млрд. евро, отпусната на България от ЕК за справяне с кризата, 24.7 млрд. са безвъзмездна помощ. 4 млрд. се отпускат като дългосрочни заеми. Според евродепутата в Европейския парламент има несъгласие с решението на Европейската комисия за Фонда за възстановяване.
Европарламентът е недоволен, защото са орязани ресурсите на много от общите политики на ЕС, като програмата „Еразъм“, по която учат много млади хора от България, парите за отбрана, за външните граници и др. Според Андрей Ковачев, до октомври месец трябва да се постигне споразумение. Ако в България се състави служебен кабинет, страната ни ще осуети и ще отложи решението на целия Европейски съюз.

Обществото е разделено, вижда се и в нашия синдикат, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, в предаването „Опорни хора“. По-голяма част от обществото не иска предсрочни избори.

Според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, повечето хора от протестиращите нямат представа, че като минат протестите, нищо няма да се промени.
По повод критиките към синдикатите, че не подкрепят протестите, и двамата синдикални лидери бяха единодушни, че са участвали в много протести през годините и са доказали своята гражданска активност. В момента ситуацията е друга, твърдят те. Тогава обществото беше единно, а днес е разделено. „Сега картината е категорично различна от гледна точка на социалните придобивки“, заяви Пламен Димитров и добави. „Първият пакет мерки на правителството запази 260 000 работни места. В новия пакет имаме 30 % увеличение на доходите и 320 млн. лв. за пенсионерите. Това не носи политически дивидент, но носи социален“.
Над 100 000 души с ниски заплати, които са на първа линия, ще получат около 280 млн. лв. Като заплати. „И да кажа, че това увеличение е лошо и да отида да протестирам?!“, категоричен е Пламен Димитров.
Димитър Манолов добави, че самите синдикати са участвали в писането на тези мерки. Той призова пътят на отпуснатите средства през министерствата да се скъси.