Политическата коректност – новата цензура, Провокативно, 69 епизод

Мира Баджева: В Америка политическата коректност е доведена до лудост

13.11.2017 | 11:18 Редактор: Зара Паталева
Политическата коректност – новата цензура, Провокативно, 69 епизод

"Напоследък съм се зарекла да не бъда особено политически коректна, разбира се, в рамките на възпитанието. Различавам обидата, несправедливите квалификации, но там, където политическата коректност е символ на двуличие и лицемерие, гледам да използвам думите такива, каквито са, с буквалното им значение", каза журналистката Мира Баджева. „Няма нищо страшно в истината и действителността. Това, което мен най-много ме притеснява като журналист, е подмяната на тази реалност, това, че ние създаваме изкуствена реалност, която няма нищо общо с действителността. Хората, които тепърва израстват, живеят в една напълно подменена и лицемерна среда. Какво ще знаят те за живота?" добави тя.

Според Баджева неолибералният модел кара европейските общества да изглеждат като едни кастрирани общества, които не знаят как да се самозащитят, нямат имунитет. "В Америка имат огромен проблем с най-големите си литературни шедьоври, които описват онова общество на разделение между бели и черни. „Да убиеш присмехулник“ е забранена в някои части на Америка, защото в нея се употребява думата негър 48 пъти. Това е политическа коректност, доведена до лудост“, каза Мира Баджева. 

В рубриката Женските досиета X писателката Ася Сократова разказа за живота на Сирма Войвода. Сирма се е преобличала като мъж и е водила четата си от 70 войводи, без никой да разбере, че тя е жена, докато не я раняват. Била е войвода в продължение на двайсет години, след което се задомява. 

"Не мисля, че това явление има корени в нашата култура, но със сигурност възбуди много вълнения", каза социалният антрополог Харалан Александров по повод на политическата коректност. „Ние сме изключително далеч от ситуацията, в която малцинствената идентичност е престижна и се охранява яростно с всички средства", добави той. Според Александров, в България, по силата на това, че има много плътни мрежи от познанства - всеки познава всеки през някого - ти си много наясно с кого влизаш в комуникация, с кого взаимодействаш. "Не е необходима репресивна културна норма, която свива потенциалното поле на комуникацията с друг човек и го регулира от гледна точка на това, че той може да бъде засегнат. Вероятността да засегнеш някого, когото познаваш неумишлено, е много ниска".

"В късно модерния свят идентичността не ти е дадена завинаги, а постоянно трябва да се преборваш за нея. Усложнена конструкция на идентичността и на социалните отношения е по необходимост много крехка, винаги е така. Азис е възхитителен постмодерен проект на конструиране на идентичност в движение, без дори да си дава сметка, че го прави", каза Александров.

"Много път имаме да извървим, докато политическата коректност се превърне в проблем у нас. Тук проблемът е, че, ако си достатъчно безочлив и арогантен, можеш съвсем спокойно и безнаказано да обиждаш и тормозиш своите служители и всеки, който по някакъв начин зависи от теб. Аз смятам, че малка доза хомеопатическа политическа коректност би дошла добре", заяви Харалан Александров. 

Втората част на предаването гледайте тук »