Кой е българският Харви Уайнстийн? - Провокативно, епизод 67

Може ли да се случи скандал от подобен мащаб тук?

30.10.2017 | 12:06 Редактор: Константина Маркова
Кой е българският Харви Уайнстийн? - Провокативно, епизод 67

“Скандалът в Америка показва много неща, сред които и лицемерието на това общество”, каза Любен Дилов-син относно вълната от обвинения в сексуално насилие срещу продуцента Харви Уайнстийн. “Ако го погледнем от шеговитата страна, това е първият хетеросексуален скандал в Холивуд от много време насам. Аз не виждам какво толкова се учудваме. Сделката секс-храна е най-старата в историята на човечеството“. Според Дилов, положителното е, че всеки такъв разговор разширява границите на смисъла по темата. Поставя в центъра на обществения интерес нещо друго, което е много важно - жената продължава да бъде в много по-неравностойно положение от мъжа по отношение на заплашване, работно време и т.н. В почти всички европейски държави заплащането на жените е чувствително по-ниско от това на мъжете за сходни позиции.

"Тука не става дума за сексуалното, защото границите всеки сам си ги слага, а другите граници са показани доста ясно в наказателния кодекс. Като си влязла в хотелската стая и си го видяла гол, да си си тръгнала. После се оплаквай и прави каквото искаш. Аз не виждам някоя жена да му е отказала и да си е съсипала кариерата“, каза Любен Дилов и подчерта, че голямата битка за правата е много по-сериозна от тази. 

"Всяка власт е афродизиак, политическата още повече. Виждал съм го това в политиката много повече, отколкото в шоу бизнеса. В България е абсолютно невъзможно да се случи такъв скандал в този размах и мащаб“, категоричен беше Любен Дилов.

В „Женските досиета X” с д-р Сашка Георгиева започнахме много интересен разговор за българските принцеси през Средновековието. Сестрата на цар Иван Александър - Елена, не успява да дари с наследник сръбския владетел Стефан Душан цели 5 години. Грози я или развод, или заточение в манастир. След като, обаче, Елена забременява и ражда момче, съдбата ѝ напълно се променя и тя става една от най-влиятелните жени за времето си.

"Не съм чула известна жена у нас да е подала жалба срещу работодател, продуцент и т.н. Когато едно момиче иска много лесно да пробие кой е най-лесният път – като минеш през нечие легло, някой нещо да ти обещае... Да, 15% от обещаното става реалност. Друг е въпросът дали, когато минеш през още няколко кревата, можеш да си позволиш едно ниво, на което да не ти се случват вече такива неща“, каза Калина Паскалева.

Относно скандала с Харви Уайнстийн, тя беше катерогична, че това е правилният път – когато си наранил нечие достойнство, да си понесеш последствията. „В България публичното порицание мъжете много повече ги притеснява, отколкото една условна присъда, например“, каза Паскалева. „Третата ми книга е базирана точно на случаи като този, който се разиграва в Америка – как хора стигат до властта чрез нечии кревати – доброволно или не. Тя по-скоро ще прилича на разследване, отколкото на роман“, разкри Паскалева.

"Аз имам следния проблем – той вече се е развил като комплекс - цял живот да си слагам някакви бариери – дори да не поглеждам продуцент, работодател, колега. Понеже съм красива, всеки си мисли, че съм пробила по този начин, което категорично не е така“, каза тя.

Втората част на предаването гледайте тук »