Злощастията Алцхаймер и деменция – Провокативно, епизод 66

Ако си счупиш крак, те лекуват, ако си болен от Алцхаймер, те отписват

16.10.2017 | 11:03 Редактор: Зара Паталева
Злощастията Алцхаймер и деменция – Провокативно, епизод 66

„Видях какво е да си възрастен, да си болен и никой от никъде да не ти обръща внимание“, каза Красимира Йорданова от фoндация „Състрадание Алцхаймер“. „Трудно е човек с Aлцхаймер или деменция да живее добре. Информираността за заболяването е много нискa, самата дума „Алцхаймер“ е като някаква догма“, добави тя. 

„Когато човек е здрав физически и се движи и изведнъж реагира по някакъв неадекватен начин, хората се стряскат и се отдръпват. Болните могат да повтарят едно и също нещо по десет път. Това е много изнервящо за човека, който е срещу тях, и създава напрежение. Болният може да прояви качества които преди това не са му били присъщи, например агресия“, каза Йорданова.

Тя добави, че ранният стадии се характеризира с често повтаряне на едни и същи реплики и невъзможност болният да се справи с обичайни свои занимания. В по-късен етап хората с Aлцхаймер губят говорната комуникация и остава само комуникацията с тялото.  

„Ако си счупиш крак, те лекуват, ако, обаче, си болен от Алцхаймер, те отписват“, каза Красимира Йорданова. Тя добави, че много често за болния се грижи неговият партньор – съпруг или съпруга в пенсионна възраст, защото не искат да притесняват децата. Грижещият се, обаче, също има нужда да излезе от тази трудна обстановка, да си почине, да се погрижи за себе си. 

 „Проблем е, че няма обучени хора, които да знаят как да се отнасят с болните – трябва много всеотдайност, търпение, състрадание“. Йорданова обясни, че има не медицински методи, които могат да се използват, за да се задържи заболяването на даден етап, то да не прогресира. Един от тях е арт терапията. Красимира Йорданова каза, че е посетила два дома, в които се грижат за възрастни хора с деменция и Алцхаймер и впечатленията ѝ са превъзходни.  

Във втората част на "Провокативно"  по Bulgaria ON AIR в рубриката „Женските досиета X” с журналиста Борис Ангелов продължихме темата за първите дами на комунизма. "Юговица има, Юговица носи." Така съпругата на премиера Антон Югов обяснява ексцентричния си навик да носи две дамски чанти едновременно. Заедно със съпругата си  Елена Димитрова – сестра на Георги Димитров, Вълко Червенков кумува на Людмила Живкова само месец, преди да бъде окончателно свален от власт. Жената на Тодор Живков – Мара Малеева – е била много добра и мила жена, лекар“, каза Ангелов. За жалост, тя умира от рак в навечерието на 60-годишния юбилей на Тодор Живков. 

„Статистически е доказано, че деменцията и Aлцхаймерът засягат хора над 60-65 години, но и човек на 50, например, не е застрахован“, каза психологът Марина Стойчовска. Колкото по-висока става възрастта, толкова по-висок е процентът. Над 80-85 години процентът е около 30-40%. 

„Обикновено близките ни първи разбират, че има проблем. Индикация е, ако забравяме неща, които са се случили скоро. По-далечните спомени са по-устойчиви, тях ги губим по-късно. Друг симптом на Алцхаймер са забавените реакции – времето, за което болният усвоява това, което му казваме, и успява да реагира.“

Стойчовеска обясни, че трудно се прави разлика между Алцхаймер и деменция. Причините за Алцхаймер не са известни, докато при деменцията те най-често са инсулти. Лечението на високо кръвно води до дементни процеси, защото мозъкът не се оросява. „Дори и да имаме спокоен живот и да се грижим за себе си, това не ни гарантира, че няма да развием симптоми за в бъдеще, добави психологът.  

Тя обясни, че в началото на болестта хората имат нужда от емоционална подкрепа, защото успоредно развиват и депресия. Има един момент на разпад на личността -  физически човек е по-здрав отколкото емоционално. „Считам, че у нас има предразсъдък относно домовете за възрастни хора – че е много страшно за един родител да разбере, че децата му ще го изпратят в дом. На това се гледа като на нещо ужасно. Всяко семейство трябва да направи план за няколко години напред как ще се справи със създалата се ситуация. Това заболяване изисква реорганизация на целия живот на семейството“, каза Марина Стойчовска. 


Втората част на предаването гледайте тук »