Заклеймени: "Самотни майки" - Провокативно, епизод 65

Павлина Делчева: Най-тежкото е, че отговорността пада само върху теб

09.10.2017 | 16:13 Редактор: Зара Паталева
Заклеймени:

"Когато бях младо момиче, баща ми ме привика при него в кабинета си и ми каза: "Ако някой ден се случи да забременееш и да нямаш възможност да се ожениш, да знаеш, че аз съм зад гърба ти. От тук нататък аз знаех, че имам абсолютния гръб и разбиране." Това сподели Павлина Делчева относно решението да има дете сама. „Аз много лесно взимам такива решения“, каза тя и добави, че баща ѝ – Павел Вежинов, не е успял да види дъщеря ѝ, тъй като е починал, преди тя да роди. „Аз родих късно за онези години - на 37." "В някои среди това нещо – да бъдеш самотна майка - се счита за неморално, това ми е ясно“, добави тя. 

Разказа как, веднъж, през 1991 или 1992 година, случайно е попаднала на сбирка на така наречените самотни майки. "Учредяваха клуб и имаше 70-80 жени. Правата за тях се изразяваха в това някой да им дава нещо, децата да бъде толерирани, да имат привилегии", каза Делчева. 

Според нея държавата трябва да помага на майките спокойно да запишат децата си в детска градина, а не истерично да търсят връзки. Би трябвало да им се даде по-голяма отпуска. "Най-тежкото е, че отговорността пада само върху теб. Моралната отговорност понякога натежава", каза Павлина Делчева.

Във втората част на предаването "Провокативно" по Bulgaria ON AIR  в  "Женските досиета X" с журналиста Борис Ангелов говорихме за съдбите на първите дами на комунизма. Първата съпруга на Георги Димитров - Любица Ивошевич – се самоубива, неспособна да понесе изневерите му. Още докато тя е жива, той започва, първоначално професионална, връзка с новата си жена - Роза Роза Флайшман. По настояване на майка му, двамата минават под венчило, макар Роза да е еврейка. 

"Би било добре да имаш партньор, с когото да се грижите заедно за детето си, но понякога курсът на самия живот така ни извежда, че просто не се случва. Още в мига, в който ставаш майка, ти никога вече не си самотен и това е една от причините да го искаш в живота си", сподели художничката Ния Пушкарова.  

„Човекът, с когото бях, реши да емигрира, а пък аз забременях в същото време. Приех резултата от теста като спасение, не знам защо. Никога не съм била толкова сигурна в живота си за друго нещо“, разказа тя. 

Ния Пушкарова добави, че е изключително трудно да отглеждаш сам детето си, защото заемаш функциите и на единия, и на другия родител. „Аз не мога да си представя живота си по друг начин. Това не е схема, всеки има собствен път. Не можах да намеря друг човек, който да замести фигурата на бащата. Сещам се за няколко случая, в които мъж категорично не е искал да има нищо общо с мен, понеже имам дете от друг човек. Аз обаче намерих път за комуникация с баща му и ние сме в много добри отношения.“ 

Тя добави, че най-полезният урок, който е дала на сина си, е да вярва на себе си и да следва мечтите си. 

Втората част на предаването гледайте тук »