Конспирациите – убит ли е цар Борис III - Провокативно, епизод 63

“Няма доказателства, че Хитлер е бил заинтересован от смъртта на нашия цар”

25.09.2017 | 11:34 Редактор: Зара Паталева
Конспирациите – убит ли е цар Борис III - Провокативно, епизод 63

“По повод на загадъчната смърт на цар Борис III се изправяме пред тема, която не подлежи на точен анализ. При подобни ситуации се зараждат хипотези, каза проф. Недю Недев. 

„Германските лекари, които лекуват цар Борис III, правят таен доклад до Хитлер. В този доклад те изказват доста тактично и сдържано мнението, че царят е отровен от змийска отрова. Главният аргумент на германските лекари е, че се появяват послесмъртни зачервени петна по тялото на царя. Според тях те са признак на отравяне. На Хитлер му е допадало това, че цар Борис III е отровен, тъй като нашият цар е зет на Виктор Емануил III – италианският крал, който извършва преврат и се обявява против Германия“, обясни проф. Недев. 

„Българските лекари, начело с проф. Стоян Киркович, никъде не изказват такава теза, макар че те са проучили стомашните сокове, кръвната картина, направили са аутопсия. Интересен факт е, че личният лекар на цар Борис III – доктор Стефан Даскалов, не е преследван, а всички съветници на царя са екзекутирани.“ 

Професор Недев посочи, че в този исторически момент нашият цар изпада в депресия и пълна изолация. При среща с Богдан Филов царят е признал, че е толкова депресиран и отчаян, че би предпочел да го срещне граждански самолет и да свърши с него. 

“Няма доказателства, че Хитлер е бил заинтересован от смъртта на нашия цар. От друга страна, Хитлер е притежавал магнетизъм и фанатизъм и е могъл да омагьоса или да респектира личността, да управлява флуиден натиск.”

В  втората част на предаването „Провокативно“ по Bulgaria ON AIR - Женските досиета X журналистиката Магдалена Гигова разказва историята за бляскавия живот на оперната прима Илка Попова. „Илка Попова е имала изумителна международна кариера, като най-бляскавото от нея е любовта ѝ с Шаляпин. Той се влюбва от пръв поглед и има защо. Тя е висока, с фигура на модел, винаги много елегантна, пък и е примата на „Гранд опера“. В продължение на четири години те са били най-интересната и одумвана звездна двойка. 

„Цар Борис III e е една от големите ни исторически привилегии. С отпадането на мега играч, за балканските условия, като него, oтпада последният държавник, който може не само да менажира политическата кочина, ами и да менажира обречеността на България, която Великите сили са ѝ натресли,“ каза Петър Стоянович. 
„Американците отвориха архив на външното си министерство, който съдържа доказателства, че Цар Борис III е направил стъпка в края на 1943 година да създаде неутрален блок в Централна и Югоизточна Европа, с което тези държави да извадят своите територии от задаващия се погром на Хитлер“, каза Стоянович. 
Той разказа интересна семейна случка: „След 1925 година моят прадядо и цар Борис III са много близки и баба ми разказа една интересна тяхна среща, в която двамата са се скарали и даже малко са си викали. Дядо ми е казал „Развалихме калимерата.“ След този спор дядо ми и царят никога повече не са се видели.“ 

„Ние винаги си представяме цар Борис III като един много възрастен човек, а той е на 49 години, когато умира. Този човек от началото на своя живот е мачкан от баща си, прекарал е три войни, минал е през военно и цивилно възпитание. Изкарал е абдикацията на баща си, управлението на Стамболийски... Между двайстата и двайсет и петата му година му се стоварва света върху главата. След това трябва да управлява тази все по-противоречива държава, да се ожени, да създаде семейство. На 50 години с крехкото здраве на майка си той е имал един изключително изтощен организъм“, добави Стоянович. 

Втората част на предаването гледайте тук >>